Beweegblog #55 – Doe mee met ‘Gezond en Actief Ouder Worden’

Vanuit Mens en Welzijn Voorst zijn wij dit jaar gestart met het programma ‘Gezond en Actief Ouder Worden’ (GAOW). Hierin komen verschillende laagdrempelige, preventieve interventies en activiteiten samen in één programma. Denk bijvoorbeeld aan valpreventie, beweegactiviteiten en voorlichting. Het doel is dat steeds meer inwoners zelf de regie pakken over hun eigen gezondheid. Besef je namelijk dat niemand je komt redden. Onze omgeving wordt juist steeds aantrekkelijk om de verkeerde leefstijlkeuze te maken en onbewust wordt ongezond gedrag gestimuleerd. In mijn voorgaande blogs staan vele voorbeelden en daar komt de aangekondigde BTW-verhoging op sport bijvoorbeeld nog bij op.

De Gemeente Voorst als ‘Blue Zone’

Toch denk ik dat het hier, in onze mooie gemeente, anders kan. Dat we hier bewustere keuzes maken, meer gaan bewegen om zo gezonder en actiever oud te worden. Ik refereer graag aan de ‘blue zones’, dit zijn plekken in de wereld waar mensen opvallend ouder worden in goede gezondheid. Veel van de terugkerende factoren zijn hier ook van toepassing; sterke sociale netwerken (in de kernen of verenigingen bijvoorbeeld), een omgeving die uitnodigt om te bewegen, vruchtbare grond waarop we ons voedsel kunnen verbouwen en schone lucht dankzij het ‘filter’ van de Veluwe.

Maar om de verleidingen te kunnen weerstaan zullen we moeten samenwerken. Elkaar attenderen op gezondere alternatieven, samen projecten opstarten die de gezondheid bevorderen en meer gebruik maken van elkaars kennis en expertise. Wil jij bedragen aan een gezondere en vitalere gemeente of doe jij dat al (er gebeurt namelijk ook al enorm veel)? Dan komen we graag met jou in contact!

Guus Kroes is Sociaal Werker namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer in beweging willen komen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl