Aandacht voor veilig fietsen met Henk Lubberding

Tijdens de Voorster Sportweek, op donderdag 21 april, wordt er een fietstocht in combinatie met een clinic van Henk Lubberding georganiseerd. Onderweg krijgen deelnemers ook nog een gratis kopje koffie met iets lekkers voorgeschoteld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Guus Kroes, de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst.

Iedere donderdagochtend vertrekt er standaard een hele fietsgroep vanaf Klein Twello. Vrijwilligers bepalen dan de route. Donderdag 21 april hoeven ze deze niet zelf uit te stippelen want dan staat de Doortraproute op het programma. Doortraproutes zijn er door het hele land en nu dus ook in de gemeente Voorst. Het zijn comfortabele, leuke en veilige fietsrondjes van 20­-25 km. De routes zijn mooi en groen. Ze gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels.

Guus Kroes vertelt dat deze fietsactiviteit eigenlijk een soort lancering van deze Doortraproute in onze gemeente is. Daarom heeft hij ook contact gezocht met de bekendste fietser uit de gemeente Voorst, Henk Lubberding. Henk is na zijn carrière als profrenner fietsclinics gaan geven, ook voor E-bikes. De BOVAG heeft hem zelfs uitgeroepen tot ‘ploegleider’ van de Elektrische Wielerploeg. Tijdens de clinics let Henk op een goede fietshouding en de juiste handelingen. “Zo zorg ik voor meer fietsplezier”, legt Henk uit.

Veiligheid en plezier

Henk wil de mensen meer gevoel geven op én met de fiets. “In korte tijd zie ik precies hoe mensen op de fiets zitten en wat ze doen. Er valt altijd wel iets te verbeteren. Bij sommigen staat het stuur niet op de juiste hoogte. Vaak te hoog zodat ze lekker rechtop kunnen zitten. Maar op die manier kun je je armen niet ontspannen en krijg je allerlei klachten in je nek en je rug. En veel mensen zetten hun zadel te laag.”

Veiligheid en plezier staan voorop volgens Lubberding: “Ik leer ze de noodstop, ik breng ze bij hoe ze veilig op- en afstappen en hoe ze met het meeste comfort kunnen fietsen. Veel mensen zitten bijvoorbeeld op een verkeerd zadel. Het draait echt niet alleen om de afstand tussen de zitbeenderen of een zadel past of niet. Als ze ontdekken dat fietsen geen pijn hoeft te doen en dankzij de juiste houding erg ontspannen kan zijn, zullen ze meer gaan fietsen. Ze hebben er meer plezier in. Dat is toch het mooiste wat je een fietser kan geven?”

De fietsactiviteit start om 10.00 uur vanaf Klein Twello aan de Maarten Tromplaan 2. Daarvoor staat de koffie klaar in de ontmoetingsruimte van Klein Twello. Onderweg staat Henk Lubberding de deelnemers op te wachten voor zijn clinic. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dit kan bij Guus Kroes via: 06-40103611 of g.kroes@mensenwelzijn.nl. Waarschijnlijk duurt de gehele activiteit (fietsroute & clinic) zo’n 3 uur.