Zwemmen met dementie; De kracht van warm water

Zondag 24 oktober (van 15.45 tot 16.45 uur) is er eindelijk weer ‘zwemmen met dementie’ in De Schaeck te Twello. Voor het eerst sinds de coronapandemie wordt het gehele zwembad weer speciaal gereserveerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het tarief is aangepast naar €10,- maar dan krijgen bezoekers dan ook een kopje koffie en een ijsje voor aangeboden.
 
Moniek Tiemens werkt in het zwembad als ‘Buurtsportcoach Ouderen’ en is één van de initiatiefnemers. Ze vertelt hoe waardevol deze activiteit is: “De rust in het zwembad wordt als erg prettig ervaren. Je ziet mensen echt tot rust komen in het warme water. Daar doen we het voor.” Het ‘zwemmen met dementie’ is ontstaan in samenwerking met de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Beide weten ze hoe belangrijk bewegen is voor ieder mens. “Maar ook zeker voor mensen met dementie. Helaas is deze doelgroep vaak beperkt in hun bewegingsmogelijkheden en in het water is er dan veel meer mogelijk” aldus Moniek.
 
Er is een ruime kleedruimte en voor minder valide personen is er een rolstoel en een tillift aanwezig. Het aantal deelnemers dat mee kan doen is helaas beperkt, mede om de rust te kunnen garanderen. Opgeven is daarom ook verplicht. Doe dit via een mailtje aan tiemens.m@deschaeck.nl of via telefoonnummer 0571-272166 . Ook voor eventuele vragen over de activiteit kan men hier terecht. De volgende data voor ‘zwemmen met dementie’ zullen in de loop van het najaar bekend gemaakt worden.