‘Zeker Bewegen 2.0’ voor meer zelfvertrouwen en minder (val)angst

Rolf Tijssen (vitaliteits- en weerbaarheidscoach) en Guus Kroes (sociaal werker van Mens en Welzijn Voorst) organiseren vanaf 5 en 7 maart een nieuw traject ‘Zeker Bewegen 2.0’ in Twello. Opnieuw is de cursus op verschillende vlakken doorontwikkeld, met bijvoorbeeld verschillende nieuwe oefeningen. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten waarin er samen wordt gewerkt aan vitaliteit, zelfvertrouwen en valpreventie.

Guus Kroes legt uit dat het een bewezen methode is waar al honderden senioren uit de gemeente baat bij hebben gehad: “Deelnemers hebben na afloop van de training een betere lichamelijke conditie, een groter zelfvertrouwen in eigen fysieke mogelijkheden en ze zijn in staat valincidenten te verminderen en de ernst van een val te verkleinen”, legt hij uit. “De cursus is geschikt voor iedereen die ouder wordt. Er is dus geen leeftijdsgrens. Want iedereen wil toch ook zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving?!?”

Rolf Tijssen is één van de grondleggers van de cursus. Voor velen is hij een bekend gezicht. Hij bevestigt wat Guus zegt: “Om lang zelfredzaam te blijven is het belangrijk om aandacht te geven aan houding, spieren en gewrichten, maar die aandacht ontbreekt regelmatig. Wanneer je meedoet aan ‘Zeker Bewegen 2.0’ zal dat veranderen. Denk aan veilig opstaan, hoe voorkom ik vallen en hoe leer ik een valtechniek aan. We bouwen dat allemaal rustig op tijdens de training, naar ieders eigen kunnen zodat niemand overvraagd wordt. Ikzelf word ook ouder en weet inmiddels ook hoe het is om te vallen. Maar één ding is zeker, ik ben altijd weer opgestaan! En deze cursus heeft me daarbij geholpen”, vertelt Rolf bevlogen.

“Angst blokkeert alles”

Rolf Tijssen is nogal van de oneliners. Hij komt met uitspraken die aan het denken zetten, zoals: “Degene die valt en weer opstaat, is zoveel sterker dan degene die nooit gevallen is”. Angst is een rode draad in zijn verhaal. “Bedenk dat angst alles blokkeert. Mensen hebben stemmetjes in hun hoofd die hen zeggen: ‘ik denk niet dat ik dat kan, of dat is niets voor mij’. Nagenoeg ieder mens kan op zijn of haar manier nieuwe technieken aanleren, afhankelijk van wat bij hem of haar past. Denk aan technieken bij het lopen, draaien en keren, maar ook bij het zitten en opstaan. Technieken waardoor de angst om te vallen afneemt en het zelfvertrouwen toeneemt.”

Terugkomdag

Aanstaande donderdag (22 februari van 13.00 – 16.00 uur) vindt er eerst nog een ‘terugkomdag’ plaatst, speciaal voor deelnemers uit voorgaande cursussen om het geleerde nog eens te herhalen. “Het is een laagdrempelige activiteit waarbij iedereen oefent op zijn of haar eigen niveau. Het is goed om alles weer even op te frissen en te herhalen. ‘Terugkomen om verder te gaan’, zo zou ik het willen omschreven”, aldus Rolf. Mensen die de cursus nog niet kennen zijn eveneens van harte welkom. Guus benadrukt dat het een mooie kans is om kennis te maken met de cursus en de organisatie. Deelname aan de terugkomdag is gratis. De activiteit vindt plaats in de grote zaal van de Jachtlust te Twello.

Nieuwe cursus start op 5 & 7 maart

Twee weken na de terugkomdag start er een hele nieuwe cursus ‘Zeker Bewegen 2.0’ in Twello. De cursus duurt 8 weken en er is een groep op dinsdagmiddag en donderdagmiddag. Iedere week is er een les van ruim één uur. Voor vragen en aanmelden kan men contact opnemen met Guus Kroes via telefoonnummer: 06-40 10 36 11 of per mail: g.kroes@mensenwelzijn.nl. Op YouTube staat nog een informatief filmpje over ‘Zeker Bewegen’. Hierin wordt duidelijk wat er zoal gedaan wordt in de cursus.