Harlien legt de waarde van buurtbemiddeling uit aan de hand van een fictief voorbeeld: “Je woont in een rustige wijk. Je werkt vanuit huis en waardeert de rust. Sinds enkele maanden heb je nieuwe buren gekregen: een jong gezin met twee energieke kinderen. De kinderen rennen door het huis, schreeuwen luid en slaan vaak de deuren hard dicht. Jouw thuiswerkdag wordt vaak verstoord door het constante lawaai. Om het probleem op te lossen, besluit je zelf het gesprek aan te gaan met de buren. Je belt aan en wordt vriendelijk begroet door de moeder van het gezin. Je legt beleefd uit dat je last hebt van het geluid en vraagt of er iets aan gedaan kan worden. Je buurvrouw luistert aandachtig, maar de situatie verandert vervolgens niet. Je weet niet goed wat je verder moet doen.”
“Gelukkig is er buurtbemiddeling!”, vertelt Harlien. Dit is een gratis dienst waarbij getrainde vrijwilligers helpen bij het oplossen van conflicten tussen buren. Na aanmelding nemen de buurtbemiddelaars contact met beide partijen op. “De bemiddelaars luisteren naar je verhaal en gaan vervolgens ook bij de buurvrouw langs voor een gesprek. Beide buren worden daarna uitgenodigd voor een gezamenlijke bijeenkomst”, legt Harlien uit.
Dankzij de buurtbemiddelaars worden er constructieve oplossingen gezocht. “In het geval van dit voorbeeld kan het helpen om zachte deurstoppers te installeren en met de kinderen afspraken te maken over rustig spelen, vooral tijdens werktijden. De ander kan voorstellen om specifieke tijden af te spreken waarop de kinderen wat luider mogen zijn. Zo zal de situatie verbeteren en kan er een betere band tussen buren worden opgebouwd.”
Buurtbemiddeling kan een goed instrument zijn om burenruzies op te lossen. In plaats van conflicten te laten escaleren, kunnen buren met behulp van bemiddelaars vreedzaam tot een oplossing komen. “Denk jij na het lezen: ‘buurtbemiddelaar worden, dat is iets voor mij!’? Kun jij goed luisteren en observeren en maak je makkelijk contact? En kun jij je goed inleven in de ander en onpartijdig zijn? Dan nodig ik je graag uit voor een kopje koffie en een kennismaking. Heb je vragen, twijfel niet en bel! Het is afwisselend, uitdagend maar vooral ook zeer boeiend vrijwilligerswerk,” vertelt Harlien. Neem contact op via 0571-279090 of buurtbemiddeling@mensenwelzijn.nl
Neem voor meer informatie contact op met Agnes Lokhorst
Neem voor meer informatie contact op met Harlien Klaver
Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!