Trefpunt Duistervoorde kijkt met trots terug op verkiezing Dorpshuis van het Jaar

Trefpunt Duistervoorde is op de vierde plek geëindigd bij de verkiezing Dorpshuis van het Jaar 2022. Dorpshuis De Slenk in Groesbeek ging er met de trofee en de geldprijs van 2.500 euro vandoor.

De winnaar werd zaterdag bekend gemaakt tijdens de finale in het Gelderse Provinciehuis. Alle dorpshuizen kwamen met een delegatie naar Arnhem. Om terug te blikken, te horen hoe de vakjury en de publiekjury hebben geoordeeld. Voor de 92-jarige Hetty van de Poel, vaste gast bij het Trefpunt, een fantastisch dagje uit. ‘’Geweldig dat het georganiseerd is. En zo mooi, al het enthousiasme van iedereen!’’

‘Een hartelijke sfeer’

Vanaf september gingen vijf finalisten met elkaar de strijd aan: ‘t Hart van Loil, De Slenk, De Kei, Het Borchuus en Trefpunt Duistervoorde. Angelique Krüger ging samen met de finalisten heel Gelderland door om de andere genomineerden te bezoeken. Ze sprak daar met de bezoekers, beheerders en bewoners over hoe belangrijk het dorpshuis voor hen is. De beheerders beoordeelden elkaar als eerste.

Tot slot bezocht de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland en toegankelijksheidsexpert Jan Troost, alle genomineerden om ook een oordeel te vellen. Over Trefpunt Duistervoorde zei de vakjury: ‘’Echt een plek met een hartelijke sfeer en een samenwerking van veel partijen.’’

Mooie score bij het publiek

De publieksstemmen gaven de doorslag zaterdag. Trefpunt Duistervoorde voerde campagne, onder leiding van beheerder Judit Koetsruiter, die vele uren stak in het stemmen werven. Bezoekers konden in een heus stemhokje (met dank aan de gemeente) hun stem uitbrengen, burgemeester Jorritsma ging mee de markt op om reclame te maken en buurman en vrijwilliger Henk Groters ging vele huizen langs. Dat leverde Trefpunt Duistervoorde een mooie derde plek op bij het publiek.

Na het optellen van de cijfers die de beheerders elkaar gaven, de beoordeling van de vakjury en de publieksstemmen kwam De Slenk unaniem als winnaar uit de bus. Trefpunt Duistervoorde had al niet meer gerekend op een podiumplek en ging tevreden met een vierde plek naar huis. “Van alle inzendingen genomineerd zijn voelt al als winnen”, aldus voorzitter Ton Simons.

‘Iedereen weet nu hoe waardevol deze plek is’

Secretaris Gerdie Wassink vult hem aan: “Met de nominatie won het Trefpunt niet alleen 750 euro, maar ook een heleboel waardering en aandacht. Dankzij de uitzendingen op TV Gelderland en alle andere publiciteit er om heen weet nu iedereen hoe goed de sfeer is en hoe waardevol deze plek is”.

De finale van Dorpshuis van het Jaar 2022 is donderdag 15 december vanaf 17.15 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). De uitzending (en ook de uitzending die helemaal in het teken staat van Trefpunt Duistervoorde) is ook te zien via gld.nl (uitzending gemist).