Trefpunt Duistervoorde genomineerd voor Dorpshuis van het jaar 2022!

Het is gezellig in het maandagmiddagcafé bij Trefpunt Duistervoorde. Op tafel een blokje kaas, een augurkje met boterhamworst als plotseling de deur van het ontmoetingscentrum open vliegt en presentatrice Angelique Krüger van Omroep Gelderland komt binnen vallen. De dames zitten nog bij te komen van het samen bewegen op de stoel en hebben geen idee wat er aan de hand is. In allerijl worden beheerder en bestuursleden gebeld.

Beheerder Judit Koetsruiter komt als eerste binnen vallen. Ze krijgt een cheque in haar handen gedrukt van 750 euro, want Trefpunt Duistervoorde is genomineerd voor Dorpshuis van het jaar 2022! De beheerder is door het dolle heen. Waar ze een paar minuten ervoor nog vroeg of het echt nodig was om direct te komen (want ze was die dag al een paar keer bij Trefpunt geweest en was eigenlijk net weer weg), werd het nu duidelijk dat dit toch wel echt even van andere orde was dan het bijvullen van de koffieautomaat.

Van het prijzengeld naar Spanje

Voorzitter Ton Simons komt binnen met een brede glimlach. Hij meldde Trefpunt Duistervoorde aan voor de verkiezing van de Leefbaarheidsalliantie, provincie Gelderland en Omroep Gelderland. Hij wist dat de nominaties deze dag bekend werden, dus had hij wel een idee wat het spoedgeval was. De populaire presentatrice haalt wat reacties bij de bezoekers. “Anders had ik vandaag toch maar de hele dag tussen vier muren gezeten’’, is het antwoord als ze vraagt wat de ontmoetingsplek betekent. Als ze informeert of iemand nog ideeën heeft voor de cheque komt er nog wel een suggestie: “Ik wil nog wel naar Spanje.”

Met de nominatie maakt Trefpunt Duistervoorde kans op meer. Want de winnaar van de verkiezing gaat naar huis met een bedrag van 2.500 euro. De komende maanden gaan 6 buurt- en dorpshuizen de strijd met elkaar aan. Bij deze 5e editie van de verkiezing gaat het tussen gemeenschapshuizen in Gelderland die in een bijzonder gebouw zitten, een pand dat vroeger een andere functie had. Trefpunt Duistervoorde maakt gebruik van de ruimtes van het oude verzorgingshuis Martinushof.

Nominatie is al erkenning

“Dit is een enorm compliment en een fraaie waardering voor de inzet van alle vrijwilligers”, aldus een trotse voorzitter. “Trefpunt Duistervoorde is het ontmoetingscentrum voor iedereen, maar ook door iedereen. We hebben een grote groep vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar die ervoor zorgen dat het hier zeven dagen in de week draait. Alleen al de nominatie is een mooie erkenning voor iedereen die z’n steentje bijdraagt.”

Het Twellose ontmoetingscentrum zal een half uur lang in de schijnwerpers staan bij Omroep Gelderland. Daarvoor komt de cameraploeg nog een dag lang opnames maken. Vrijwilligers van Trefpunt gaan samen met de andere genomineerden langs alle zes geselecteerden voor deze verkiezing om elkaars ontmoetingsplek te bekijken en beoordelen en Jan Troost komt in zijn rolstoel langs om Trefpunt Duistervoorde te testen op toegankelijkheid. Het publiek mag in december stemmen op zijn/haar favorieten dorps- of buurthuis.

De uitzendingen zijn vanaf 27 oktober, 8 weken lang te zien bij Omroep Gelderland.