Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk draait volledig op vrijwilligers

Wij maken tafels!

Een stuk historie is in ere hersteld. Aan de Wilpsedijk vlakbij Deventer gebeurt er van alles op het terrein van de Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk. Vanaf 2015 is de vervallen oude zagerij nieuw leven ingeblazen. Ben Berends is vanaf 2019 betrokken bij de stichting. “In de drie jaar dat ik hier nu zit hebben we met elkaar echt een hele professionele organisatie neergezet. En dat met alleen maar vrijwilligers!” Een bijzondere en unieke prestatie.

Ben had jarenlang zijn eigen bedrijf (advieskantoor Berends &Slump) en toen hij met pensioen ging wilde hij zeker niet stil gaan zitten. “Ik sprak mijn achterbuurman en hij attendeerde mij op deze stichting. Ik trad toe tot het bestuur als lid en na een half jaar werd ik voorzitter. We hebben nu 5 mensen in het bestuur, maar er mogen er van mij nog wel 1 of 2 bij. Want ondanks dat ik het ontzettend leuk vind om te doen, ben ik er op dit moment wel 2 tot 3 dagen per week mee bezig. [lachend] Dat zou wel een beetje minder mogen.    

Doel van de Stoomhoutzagerij?
Ons doel was om aan de ene kant de zagerij nieuw leven in te blazen en aan de andere kant het terrein open te stellen voor geïnteresseerden. De gebouwen waren compleet vervallen en in overleg met de Gemeente Voorst werden er plannen gemaakt om deze te restaureren en in oude glorie te herstellen. De oude zagerij werd een gemeentelijk monument en met behulp van een ruime subsidie van de provincie Gelderland werd een grootse verbouwing uitgevoerd. In de oude zagerij vestigde zich ook een klompenmakerij.  Vanwege het verleden krijgt de zagerij en alles eromheen een mooie museale functie.”    

Wij maken tafels!
De zagerij draait inmiddels redelijk en er worden boomstammen gezaagd op de gereviseerde horizontaalzaag. Ook de klompen worden gemaakt op oude, gereviseerde machines. Dat maakt deze locatie zo uniek. Daarnaast worden er boomstamtafels op bestelling gemaakt. Unieke tafels op zelfgekozen onderstellen. “Dat is onze corebusiness op dit moment als zagerij. Naast de renovatie van de zagerij en restauratie van de oude machines, is een smederij gebouwd, een nieuwe timmerwerkplaats en zijn er ateliers gerealiseerd in de oude droogloodsen, die we verhuren. Op die manier creëren we nog wat extra inkomsten voor de stichting.    

Op dit moment draait de organisatie compleet op vrijwilligers, in totaal zo’n 80. Wellicht dat we in de toekomst wel een keer betaalde krachten krijgen, zoals een bedrijfsleider, maar op dit moment is dat nog niet het geval. We hebben 3 werkdagen (red. – maandag, donderdag en vrijdag) en de vrijwilligers geven zelf aan hoe vaak ze komen. Er zijn vrijwilligers die houtzagen boomstamtafels maken, bezig zijn met inkoop, klantencontact, onderhoud buitenterrein en logistiek. Er is dus echt van alles te doen! Op diverse plekken in de organisatie kunnen we nog best nieuwe vrijwilligers gebruiken. En ja, onze productie is belangrijk want we moeten kostendekkend zijn, maar het moet vooral heel leuk en gezellig zijn!    

“Ik hoop nog jaren mijn steentje bij te dragen!”
Zelf heb ik tijdens mijn werkzame leven niet veel vrijwilligerswerk gedaan vanwege tijdsgebrek. Maar na mijn pensioen wilde ik niet thuis gaan zitten. Dit is toevallig op mijn pad gekomen en ik heb er geen moment spijt van gehad. Het is een geweldige organisatie en ik hoop hier nog jaren mijn steentje te kunnen bijdragen!”  

Spreekt het verhaal van Ben jou aan en wil jij ook tafels maken (of iets anders doen)? Zoals al vermeld zoekt de Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk nog vrijwilligers voor onder andere tafels maken, metaalbewerking, smeden, machineonderhoud, administratie en gastheren/-vrouwen voor rondleidingen. Kijk op www.vrijwilligersvacaturebankvcv.nl en ontdek of er een functie tussen staat waar jij blij van wordt!