Stoelyoga populair op de ontmoetingsplekken in Twello

Yoga is populair bij ouderen. Dat is te merken op de ontmoetingsplekken in Twello. Na het succes van stoelyoga bij ‘De Ontmoeting Klein Twello’ is nu ook bij Trefpunt Duistervoorde een groep van start gegaan.

“We beginnen vandaag met een gelijkmatige ademhaling. We ademen vier tellen in en vier tellen uit’’, zegt de yogadocente met haar prettige stem. “De ademhaling werkt kalmerend.” Maar niet alleen de ademhaling wordt geoefend, ook de spieren worden soepel gehouden. Oefeningen die vaak niet eens zo veel verschillen van de oefeningen die bij de andere beweegactiviteiten op de stoel voorbijkomen. Draaien met de arm, wiebelen met de tenen, alle lichaamsdelen komen aan de beurt.

‘Een topontspanning’

Sarai Alons uit Terwolde verzorgt de yoga. “Het is stilstaan, op adem komen, even bewust met je lichaam bezig zijn. Dat is voor iedereen heel goed.” Sarai heeft een yogastudio aan huis en staat ook op de markt met groente en fruit. Via Mens en Welzijn Voorst komt ze nu ook yoga geven bij de ontmoetingsplek op Duistervoorde.

“Heerlijk, het heeft me goed gedaan”, zegt de 90-jarige Ans Bosgoed als Sarai haar les heeft afgesloten. “Ik begin elke ochtend met de oefeningen die ik heb onthouden en dan kan ik er weer tegenaan.’’ En ook Ria Kamphuis (82) eindigt de yogales met soepele spieren en een grote glimlach: “Een topontspanning, daar kunnen we het weekend weer mee in.”

De lijst met gezondheidsvoordelen is lang, blijkt uit verschillende onderzoeken. Regelmatig yoga beoefenen verbetert onder andere slaapkwaliteit, spierspanning, evenwicht, ademhaling, versterkt botten, verlaagt de bloeddruk en vermindert angst.

‘Het is een warm bad’

Ria Kamphuis vertelt: “Ik doe het ook tegen de pijn. Door actief te blijven kan ik nog bewegen. Ik ben een positief mens, maar als je somber bent, dan heb je yoga om je op te krikken. Ik vind het heerlijk!” Fia Smits (81) gaat op de dinsdag ook naar stoelyoga in Klein Twello. Die groep, onder leiding van Roel, is in het afgelopen jaar hard gegroeid. Inmiddels komen er wekelijks zo’n 20 mannen en vrouwen naar de les. Net als Ria en Ans komt ze ook voor de gezelligheid, want ook het kopje koffie na de les hoort erbij. “Het is een warm bad, de sfeer is heel goed”, aldus Fia.

Tijdens een uurtje stoelyoga is er, al zittend op een stoel, aandacht voor bewust bewegen, ademhaling en zoeken naar balans tussen inspanning en ontspanning. Dit alles heel praktisch en in een fijne sfeer. Iedereen, met of zonder beperking kan meedoen, zelfs als je in een rolstoel zit. Natuurlijk eindigen we met een kopje koffie/thee. “Stoelyoga is heel toegankelijk, kom het gewoon eens proberen”, aldus Sarai.

Stoelyoga bij Trefpunt Duistervoorde (St. Maartenserf 85 in Twello) is elke vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur (aanmelden via activiteiten@trefpuntduistervoorde.nl of 06-10416438). En op dinsdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur bij De Ontmoeting Klein Twello (Jachtlustplein 11), hiervoor is aanmelden niet nodig. Trek gemakkelijk zittende kleding aan, verder is er niets nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden.