Samenwerking in de buurt leidt tot cultureel erfgoed-project met expositie

Het is natuurlijk ontzettend interessant wat er vroeger allemaal gebeurd is in Rome of Egypte. Maar de kinderen van de Martinusschool in Twello hebben ook gewoon buren met een ontzettend mooi verhaal. In de afgelopen week leerden ze over de geschiedenis van de gebouwen op en rond het Kerkplein en maakten ze mooie tekeningen die zaterdag te zien zijn op een expositie bij Trefpunt Duistervoorde.

Kinderen en docenten hangen aan de lippen van de bewoners van het Kerkplein, als die komen vertellen in de klassen. Want weten ze dat het witte huis op het Kerkplein eigenlijk een café was waar paard en wagen werden geparkeerd als mensen naar de kerk gingen? En dat huis Duistervoorde eigenlijk gebouwd is als kasteel, misschien wel met een geheime tunnel….. De buren vertellen over de geschiedenis van Huis Duistervoorde, café de Poorte (ook bekend als café Driessen) en over de Keukenkamp of Havekeshofstede (de boerderij in de Kerklaan).

Wat begon met een ideetje van de buurtmaker van Mens en Welzijn Voorst over een tekenwedstrijd voor de heropening van Trefpunt Duistervoorde groeide uit tot een project over cultureel erfgoed. Een bijzondere samenwerking tussen enthousiaste buren (school, bewoners van de huizen rondom de school en Trefpunt Duistervoorde) zorgde ervoor dat in een hele korte tijd lessen over de geschiedenis en tekenlessen werden opgezet.

Het enthousiasme spettert in het rond

Dankzij een financiële bijdrage van de Lions en bemiddeling van de cultuurcoach van Mens en Welzijn Voorst krijgt de bovenbouw van de Martinusschool Twello tekenles van kunstenaar Lieke Jongeneelen. Ze tekenen bestaande gebouwen, maar ook de oude Antoniusschool, die op de plek stond waar nu de Martinusschool staat.

Zelfs de kinderen die niet zo van de creatieve opdrachten zijn, hadden zin in de tekenlessen, vertelt directeur Carla Woudstra. Haar enthousiasme slaat over op kinderen en docenten. In de les gaat iedereen fanatiek  aan de slag na aanwijzingen van Lieke Jongeneelen. Met carbon trekken ze een foto van één van de gebouwen over, en daarna gaan ze aan het werk met Oost-Indische inkt.

Het verzoek aan de ouders om de kinderen oude kleren aan te doen bleek niet voor niets…. Nikki, Sare, Iris, Lise en Luna uit groep 7 vertellen dat het wel een beetje een knoeiboel werd. Maar dat mocht de pret niet drukken. De kinderen vertellen voluit over de tekenles, maar ook over het verhaal van buurman Theodoor Driessen. Hij vertelde dat zijn opa, zijn vader en hij in het witte huis hebben gewoond, maar ook dat er vroeger een huisje was met een lijkwagen er in.

Expositie en prijsuitreiking op burendag

Alle tekeningen zijn inzendingen van een tekenwedstrijd, geïnitieerd door een andere buur: Trefpunt Duistervoorde. De tekeningen zijn een mooi decor voor de heropening van de ontmoetingsplek aan het Sint Maartenserf. Dat gebeurt op burendag, zaterdag 24 september. Dan is er van 11.00 uur tot 16.00 een heel programma met allerlei activiteiten, eten, drinken en muziek.

Trefpunt Duistervoorde hangt die dag helemaal vol met de 200  tekeningen van de kinderen van de Martinusschool. De winnaar krijgt een privérondleiding door Huis Duistervoorde. En per leerjaar is er een prijsje voor de mooiste plaat. De prijzen kunnen deze dag worden opgehaald. En dat kan weer mooi gecombineerd worden met het meedoen aan één van de vele activiteiten.

Zo is er ochtendgymnastiek in de beweegtuin (door buurtsportcoach Guus Kroes), kun je een potje sjoelen, knutselen, dansen op de muziek van buurman DJ Martijn of zingen met het shantykoor. Er zijn pannenkoeken en ’s middags staat er een ijskar er met gratis ijs. Tijdens deze dag zijn ook oude foto’s te zien van de gebouwen van Duistervoorde en komt de Historische Vereniging mooie verhalen en ophalen over dit gedeelte van Twello.

Voor meer informatie over de burendag, maar ook voor meer foto’s en filmpjes van het maken van de tekeningen: kijk op de Facebookpagina van Trefpunt Duistervoorde of www.trefpuntduistervoorde.nl.