Samenwerking brengt Trefpunt Duistervoorde nog meer tot bloei

In de praktijk werden een jaar geleden de handen al ineen geslagen, maar nu staat het ook zwart op wit. Met het ondertekenen van een overeenkomst is de samenwerking tussen Trefpunt Duistervoorde en Mens en Welzijn Voorst officieel. Beide organisaties willen graag wat betekenen voor iedereen die behoefte heeft aan ontmoeting en dus zochten de twee elkaar op.

Toen Mens en Welzijn vorig jaar stopte met de dagbesteding werden de ruimtes van beide organisaties samengevoegd en werd een deel van de bezoekers van de dagopvang opgenomen door Trefpunt Duistervoorde. Er werkte destijds nog drie dagen in de week een beroepskracht van Mens en Welzijn op de ontmoetingsplek, die meehielp met de activiteiten. In de afgelopen maanden is dat werk overgenomen door  vrijwilligers. Alleen de buurtmaker van Mens en Welzijn is op de achtergrond nog aanwezig ter ondersteuning van de vrijwilligersorganisatie.

De koersballers die zichzelf ‘De Olde Rakkers’ noemen, zorgen er nu zelf voor dat de koersbalmat wordt uitgerold, de klaverjassers hebben een nieuwe coördinator gekregen (die de afgelopen week de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikte) en het maandagmiddagcafé en de lunch op dinsdag lopen helemaal op rolletjes door een enthousiast team van (nieuwe) vrijwilligers.

Er zijn mooie dingen ontstaan door de samenwerking. Zo kunnen bezoekers van Trefpunt Duistervoorde gebruik maken van de ontmoetingslijn van Mens en Welzijn. Dat maakt het ook voor mensen die niet meer zo mobiel zijn mogelijk om naar de ontmoetingsplek aan het St. Maartenserf te komen. In het afgelopen half jaar is het aantal bezoekers flink gegroeid. Zo’n 140 mensen komen regelmatig een kop koffie drinken of naar één van de activiteiten. Ook zorgde de samenwerking ervoor dat er een connectie ontstond met andere ontmoetingsplekken in de gemeente Voorst.

Trefpunt behoudt eigen identiteit

Voorzitter Ton Simons is blij met de samenwerking die door hem en directeur Roel Terwijn van Mens en Welzijn Voorst bekrachtigd werd: “We hopen door de handen in elkaar te slaan de drempel te verlagen voor inwoners om deel te kunnen nemen aan ontmoeting. In de samenwerkingsovereenkomst spreken we af dat we gebruik mogen maken van een aantal diensten en van ondersteuning door Mens en Welzijn.” Hij wil benadrukken dat er geen sprake is van een overname door de welzijnsorganisatie, zoals door sommigen wel wordt gedacht: “Beide organisaties werken samen, maar Trefpunt Duistervoorde houdt haar eigen kleur, identiteit en zelfstandigheid.” En dat is ook wat Roel Terwijn belangrijk vindt: “We willen juist die eigenheid ondersteunen.”

Buurtmaker Marleen Klunder is veel op Trefpunt Duistervoorde aanwezig. Zij heeft als medewerker van Mens en Welzijn korte lijntjes met andere diensten die de organisatie biedt, zoals met de ouderenadviseurs, mantelzorgondersteuning, juridisch advies of de vrijwilligerscentrale. En ook met bijvoorbeeld gemeente, thuiszorg of woningbouworganisaties heeft de welzijnsorganisatie goede contacten. Daarnaast probeert Marleen het bestuur te helpen door bijvoorbeeld nieuwe vrijwilligers te regelen, een fondsaanvraag voor kookvoorzieningen te doen en vond ze een docent voor het samen bewegen.

Iedereen draagt een steentje bij

De buurtmaker is enthousiast over Trefpunt Duistervoorde: “Fantastisch om te zien hoe vrijwilligers er hier voor zorgen dat anderen elkaar kunnen ontmoeten, samen iets leuks kunnen doen. Vrijwilligers die soms zelf al 80 jaar of ouder zijn en dus niet opvallen tussen de bezoekers. Of misschien juist wel opvallen omdat ze iets betekenen voor een ander.’’ Haar droom is om dat uit te bouwen, dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt binnen Trefpunt Duistervoorde. “Zoals een 91 jarige dame die sinds vorige week elke maandagmiddag komt spelen op de piano tijdens het maandagmiddagcafé.” Zo heeft iedereen wel een talent of beheerst wel een bepaalde vaardigheid. Of het nu organiseren of koffieschenken is of je kunnen inleven in of omkijken naar een ander.”

Kortom: Trefpunt Duistervoorde groeit en bloeit. Ook dankzij Sensire en IJsseldal Wonen, die vier ruimtes beschikbaar stellen. Zeven dagen in de week is iedereen welkom in de voormalige recreatieruimten van de Martinushof. “Nog zo’n misverstand”, benadrukt de voorzitter: “Sommige mensen denken dat Trefpunt Duistervoorde voor de bezoekers van de Martinushof is, maar onze ontmoetingsplek staat los van het verpleeghuis. We zijn er voor iedereen. Onze bezoekers wonen (op een enkeling na) zelfstandig.”

Elke dag van het jaar kun je bij Trefpunt dus terecht voor een kop koffie en van maandag t/m vrijdag is er koersbal, samen bewegen, een lekkere lunch, biljarten, handwerken, samen zingen, klaverjassen, spelletjesmiddag, bloemschikken en elke maand ook nog eens de bingo en de vraagbaak. Elke zes weken wordt er een warme maaltijd verzorgd. Die zit vaak al lange tijd van tevoren volgeboekt. “We zijn goed op weg, maar tegelijkertijd ook nog maar net begonnen. We zijn volop aan het leren, onder andere in een project waarvoor we een mooie subsidie van het VSB-fonds hebben ontvangen”, aldus Terwijn. Simons besluit: “Zonder inbreuk te doen op de visie en het beleid van Trefpunt Duistervoorde is hiermee dus een stap gezet op weg naar een nog betere toekomstbestendigheid van Trefpunt Duistervoorde.”