Op bezoek bij ‘Vier het leven’; Afra Boots 

PASPOORT:
Wie: Afra Boots
Leeftijd: 71 jaar
Beroep: gepensioneerd orthopedagoge
Woont: in Voorst met haar man, heeft 2 kinderen en 6 kleinkinderen  
Sport: schaatsen, wandelen, zwemmen
Hobby’s: tuinieren, lezen, schilderen

Wat doe je?
Ik ben gastvrouw bij ‘Vier het leven’ wat inhoudt dat ik mensen begeleid naar uitjes zoals de film, het theater enz. Ik haal en breng mensen en ondersteun ze waar nodig tijdens de voorstellingen. Mensen betalen zelf hun uitje en een kleine bijdrage voor twee drankjes en de rit ernaartoe. Theaters geven vaak reductie en verzorgen goede zitplaatsen en ondersteuning. Als vrijwilliger zie je natuurlijk de voorstelling maar er gaat ook voorbereidingstijd aan vooraf door het maken van afspraken, te kijken wat men nodig heeft en de reistijd.

Daarnaast ben ik gezinsbegeleider bij statushouders van Vluchtelingenwerk Voorst. Ik ondersteun en help het gezin bij alles wat ze tegenkomen in onze samenleving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het regelen van een bankpasje, reizen met het openbaar vervoer, een crèche of school, en nog meer zaken.  

Ook help ik nog 3 a 4 keer per jaar vrijwillig mee aan het onderhoud van het Beekweide pad.

Waar ben je trots op?

Als ik uiteindelijk zaken voor elkaar krijg die erg veel moeite hebben gekost. Toen ik na heel veel zoeken en lobbyen een stageplaats kreeg voor een statushoudster voelde dat als een overwinning.

Waar word je blij van?

Voor mensen is het een feestje om ‘uit’ te gaan, samen een voorstelling te bezoeken, ontzorgd te worden en aandacht te krijgen. Ik vind het dan wel spannend of alles op tijd lukt en om in te schatten wat de mensen zelf nog kunnen. Dan ben ik heel alert en sta ‘aan’ zoals ik dat zelf noem. Als alles goed is verlopen en de mensen hebben genoten, dan ben ik blij.

Ik haal voldoening uit de afwisseling die het vrijwilligerswerk mij geeft. Ik leer steeds nieuwe dingen van verschillende culturen. Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, is dat voor anderen helemaal niet.

Heb je nog wensen?.

Mijn wens is vooral om gezond te blijven en dit nog jaren te mogen doen. Ik ben tevreden en wil dit graag in stand houden.

Misschien nog een grote reis met een rugzak?

Heb je tips?
Laat je bij vrijwilligerswerk goed informeren wat er van je verwacht wordt. Alles heeft 2 kanten maar het moet ook vooral bij je passen.

Ik geef het stokje graag door aan…

Ineke van der Vegte