Op bezoek bij Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk; Cees van den Berg

PASPOORT:
Wie: Cees van den Berg
Leeftijd: 68 jaar
Beroep: was bedrijfsleider in de vrachtwagenbranche
Woont: Twello
Met: vrouw, (4 uitwonende kinderen en 8 kleinkinderen) 
Sport: handbal was  mijn sport maar nu wandel ik elke week; 2 avonden 20 km en een dag 45 km

Wat doe je?
Ik ben voorzitter en penningmeester bij de stoomhoutzagerij. Penningmeester was ik al en voorzitter is tijdelijk omdat de voorzitter ermee ophield (er is dus op dit moment een vacature).
In het bestuur houd ik mij bezig met het richting en sturing geven aan de hand van het beleidsplan en de missie van de houtzagerij, die oude ambachten, industrieel erfgoed en een soort van museale functie zonder winstoogmerk wil bewerkstelligen.
Ook ben ik penningmeester bij stichting sportvoorziening de Laene die het onroerend goed van SV Voorwaarts beheert en vicevoorzitter van wandelvereniging WS 78. Dat is mijn sport en hobby en daar zet ik o.a. wandelingen voor uit.

Waar ben je trots op?
In de eerste plaats ben ik trots op mijn gezin. Wat betreft het vrijwilligerswerk ben ik er trots op dat wat met de houtzagerij bereikt wordt en het bijna zelfvoorzienend is. De stoomhoutzagerij wil niet afhankelijk zijn van tijdelijke subsidies of donaties, daar werken we hard aan. Wij maken tafels, verhuren ateliers aan mensen met een ambacht en geven rondleidingen om alles te kunnen bekostigen.

Waar word je blij van?
Blij word ik van het feit dat er geen hiërarchie is bij de houtzagerij en iedereen onbaatzuchtig meewerkt. Iedereen is gelijk en dat vind ik fijn omdat ik er niet zo van houd om op de voorgrond te staan. Er werken 85 vrijwilligers die deel uitmaken van een sociaal netwerk.

Heb je nog wensen?
Een grote wens was een reis naar de Noordkaap en dat heb ik inmiddels gedaan. Nu ben ik tevreden en hoop dat wij gezond en in beweging blijven, dan is veel mogelijk.

Wensen voor de houtzagerij betreffen voornamelijk nieuwe vrijwilligers. Niet alleen mensen die met hun handen willen werken maar ook in de verkoop, het organiseren van rondleidingen, een voorzitter en mensen die leiding willen geven. Er is kortgezegd aanwas nodig om de continuïteit te kunnen waarborgen.
Wat betreft de gemeente Voorst zou ik wensen dat de burgemeester gewoon eens langs zou komen waarbij ik haar informeel kan laten zien hoe alles draait bij de houtzagerij (heeft inmiddels al plaatsgevonden).

Heb je tips?
Ik vind het heel belangrijk dat er een balans is tussen vrijwilligerswerk en het thuisfront/vrije tijd. Het is mooi dat je verantwoordelijkheid neemt, maar doe dat vooral op een ontspannen manier. Vrijwilligerswerk moet niet als belastend ervaren worden. 

Ik geef het stokje graag door aan…
Guido Leerkens van Voorwaarts