Op bezoek bij Stichting Sint Martinuskerk Bussloo: Eva Szekeres

PASPOORT:
Wie: Eva Szekeres
Leeftijd: dat is niet belangrijk
Beroep: was lerares beeldende vorming
Woont: in Voorst alleen (sinds de dood van mijn man 8 jaar geleden) met mijn hond en kat
Sport: mijn sporten waren vroeger hockeyen en tennis, nu wandelen
Hobby’s: veel bezigheden o. a. schilderen, ontwerpen, tuinieren, klussen, koken; het liefste voor veel mensen.

Wat doe je?
Samen met vier anderen zit ik in het bestuur van de stichting Sint Martinuskerk Bussloo, met als doel het kerkgebouw en het voormalig parochiehuis een sociaal cultureel trefpunt en spiritueel centrum te laten zijn. De kerk, rijksmonument, is een religieus en cultureel erfgoed dat het verdient om in stand gehouden te worden, Met elkaar maken we beleid en werken we in duo’s, maar mijn taak in het bestuur is vooral de PR, het voorbereiden van concerten en de organisatie rondom vieringen begrafenissen en huwelijken.
Als oud parochiaan was ik erbij toen de kerk ging sluiten en in 2018 verkocht werd. Om dit religieus en cultureel erfgoed te laten voortbestaan is de stichting opgericht. Ik was reeds betrokken bij het onderhoud van het kerkhof en zodoende ben ik bij de stichting terecht gekomen.

Waar ben je trots op?
Trots ben ik op de inzet van vrijwilligers. Dat we dit met een kleine groep mogen en willen doen. Onze onderlinge band is goed en we doen dit samen met veel humor. We maken gebruik van ieders talenten, maken van alles mee; het is nooit saai!

Waar word je blij van?
Het geeft veel voldoening dat mensen zo verrast reageren op onze mooie kerk. Oud parochianen blijven komen. Zo was er een oud parochiaan die de kerk van haar jeugd middels een kleine ceremonie aan de familie wilde laten zien en laten ervaren.
Ik heb toen als verrassing geregeld dat mijn zus het Ave Maria kwam zingen en hun bruiloftslied op het orgel, eveneens rijksmonument, werd gespeeld. Mensen zijn dan zo geroerd en dankbaar.

Heb je nog wensen?
Dat de kerk met inhoud, als onderdeel van onze geschiedenis, blijft voortbestaan. Sinds 1818 bestaat deze prachtige kerk al, mede door schenkingen van vele parochianen. Het zou erg zijn als dit verloren gaat. Er zijn nieuwe mensen nodig om het voort te kunnen zetten. Omdat de kerk is onttrokken aan erediensten en de stichting in het eigen onderhoud moet voorzien is elke financiële ondersteuning
welkom. Een wens is zeker dat het voortbestaan van het kerkgebouw en daarmee de stichting meer zekerheid zou krijgen en dat er binnen de huidige constructie als huurder subsidie zou bestaan en dat de kerk in eigen beheer zou kunnen zijn. De kerk zou dan een veel grotere openstelling kunnen bieden.
De Gemeente Voorst zegt telkens weer trots te zijn op wat het te bieden heeft, maar zorg voor haar monument, haar markant punt hier in Bussloo sinds 200 jaar, mag niet vergeten worden.

Heb je tips?
Als je van schoonheid en geschiedenis houdt en je voldoening ergens uit wilt halen; volg ons en help mee! Zie ook : http://www.sint-martinuskerk-bussloo.org


Op de foto: Robin Willemsen, Ria ter Riele, Eva Szekeres.