Categorieën: Vrijwilligers

Wat doe je?

Ik ben vrijwilliger bij de brandweer als manschap en ben in opleiding tot bevelvoerder. We zijn een team van 18 vrijwilligers en rukken uit bij verschillende incidenten zoals brand, hulpverlening, maar ook bij waterongevallen en ongelukken met gevaarlijke stoffen.

Mijn broer was al bij de vrijwillige brandweer waardoor ik al verhalen over de brandweer meekreeg. Omdat ik destijds nog fanatiek voetbalde en trainde op dezelfde oefenavond als de brandweer, was deel uitmaken van de brandweer geen optie. Na de tweede knieblessure en een knieoperatie ben ik gestopt met voetballen en kwam de vraag om vrijwilliger bij de brandweer te worden. Na een gesprek en een paar weken ‘meelopen’ met de oefenavonden ben ik met de opleiding van bijna twee jaar gestart. Dan ben je als aspirant lid wel gelijk onderdeel van het team.

Inmiddels ben ik er al vijf jaar bij.

Wanneer je via een rooster beschikbaar bent, loop je 24 uur met een pieper/pager op zak en snel je bij een melding naar de kazerne, waar we vaak al binnen 3 minuten vertrokken zijn. We kunnen uitrukken als er zes personen, waaronder een chauffeur en een bevelvoeder aanwezig zijn. Ik woon vlakbij de kazerne en werk thuis, waardoor ik snel aanwezig kan zijn.

Waar ben je trots op?

Dat we als team de bezetting nagenoeg altijd rond krijgen. We zijn een fanatiek en jong team waarbij de vrijwilligers bereid zijn om verschillende opleidingen te volgen.

In eerste instantie steunt het team elkaar maar er zit een grote en goed geoliede machine achter de vrijwillige brandweer. Het is fantastisch om te zien, bij grote incidenten, hoe snel alle benodigde hulpverlenende voertuigen en collega’s ter plekke zijn.

Waar word je blij van?

Van ons team, een hechte club waarmee je oefent, uitrukt, lacht en huilt. Er is een groepsgevoel waarbij er vertrouwen is in elkaar.

Maar ook dat ik iets voor de gemeenschap kan betekenen. Een boer die blij is dat wij een koe uit een put konden halen, is daarvan een mooi voorbeeld. Incidenten die gestroomlijnd zijn verlopen geven een kick en een voldaan gevoel.

Blunder?

Niet natuurlijk, maar oké; In het heetst van de strijd een deur openen met een kettingzaag waarna bleek dat onze collega’s aan de binnenzijde op het punt stonden de deur ‘gewoon’ met een sleutel te openen.

Tip?

Eigenlijk missen wij (en dat geldt eigenlijk voor alle korpsen in de omgeving) nog wel mensen die overdag ook direct beschikbaar kunnen zijn. Ben je tussen de 18 en 45 jaar en een aantal dagen per week overdag beschikbaar? Kom op gesprek en kijk of de brandweer bij je past. Het is niet alleen bloed en ellende maar vooral ook teamspirit en voldoening. De trainingsdagen en oefenavonden zijn leerzaam maar er wordt ook veel gelachen.

Heb je nog wensen?

Eerst maar eens mijn examens halen voor bevelvoerder.

Paspoort

Wie: Michel van Schaik
Leeftijd: 30 jaar
Beroep: Implementatiemanager bij de Rabobank
Woont: in Klarenbeek
Sport: Bootcamp, hardlopen
Hobby’s: Vrijwilliger bij de brandweer Klarenbeek en vrijwilliger bij SC Klarenbeek

Direct contact?

Neem voor meer informatie contact op met Esther van Dijk

Meer weten?

Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!

© 2024 Mens en Welzijn Voorst | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.