Op bezoek bij de (een) Goedheiligman

PASPOORT:
Wie: Henk Hutten
Leeftijd: 63 jaar
Beroep: Facilitair coördinator vluchtelingenwerk
Woont: Twello
Met: Vrouw, 2 uitwonende kinderen en bijna opa!!
Sportief: Vooral veel wandelen, vaak klompenpaden en geocaching

Wat doe je?
Ik ben de 5 decemberman of goedheiligman en rondom 5 december bezoek ik bedrijven, scholen, particulieren en organisaties. Als kind speelde ik al pietje bij de scouting en toen ik later gevraagd werd als goedheilig man was dat een logisch gevolg.
Daarnaast ben ik ook nog vrijwilliger bij hartslag.nu, wat inhoudt dat ik kan worden opgeroepen om te reanimeren. Ook ben ik bedrijfshulpverlener en EHBO’er en daarmee zet ik mij in als vrijwilliger bij evenementen.  

Waar ben je trots op?
Ik vind het fijn om vrijwilliger te zijn, om iets te kunnen betekenen voor anderen en voor de samenleving. Het brengt mijzelf veel plezier en gezelligheid en vooral wanneer je iets zo’n wending kan geven waardoor er toch een oplossing komt, dan geeft dat veel voldoening. Ik wil nog wel kwijt dat ik al deze dingen in teamverband doe en dat het altijd teamwerk is. 

Waar word je blij van?
Ik ben een geboren en getogen Twellonaar en ken heel veel mensen waardoor ik als goedheiligman mensen kan verrassen door weetjes die ze van die ‘vreemde man’ niet verwachten. Ook word ik blij van mensen die samen hetzelfde doel hebben en daardoor het enthousiasme delen. Ik ben ervan overtuigd dat wat je uitstraalt je ook overbrengt. 

Oeps een blunder
Als goedheiligman heb ik weleens voor de verkeerde deur gestaan waar de kinderen blij verrast en de ouders zeer verbaasd waren. Ik ben gewoon naar binnen gegaan en ben wat later bij het afgesproken adres aangekomen.
Wat niet echte onder de noemer blunder valt maar wel belangrijk om te melden is dat ik weleens iemand gereanimeerd heb die dat achteraf niet wilde. Het is dus vooral belangrijk om een ‘Niet Reanimeren Verklaring’ goed zichtbaar bij je te dragen als dat jouw wens is! Gelukkig staan er  positieve reanimaties en dankbaarheid tegenover. Dit wil ik blijven doen zolang ik daar psychisch tegen opgewassen ben 

Heb je nog wensen?
Mijn wens is om zolang het kan te blijven kamperen en na mijn pensionering vooral langer weg kunnen. En ik kijk heel erg uit naar de komst van mijn kleinkind. 

Heb je tips?
Vrijwilligers zijn altijd nodig en het vinden van de juiste mensen, die ook nog tijd hebben, is lastig. Ik wil mensen graag uitnodigen om zich te melden, want een buitenstaander kan niet zien of iemand tijd en zin heeft om zich in te zetten. Bij deze een oproep wie zich rond 5 december als goedheiligman wil inzetten. Vrijwilliger zijn is nuttig en plezierig en je krijgt er veel voor terug.  

Ik geef het stokje graag door aan…
René Westerveld, bestuurder en organisator van het EHBO gebeuren in de gemeente Voorst.