Onze Burgemeester op Vrijwilligerstour door de gemeente Voorst

Bingo maakt blij 

Het is niet te missen; iedere derde woensdag van de maand: bingo in Klein Twello. Als ik er binnenstap zit de zaal al helemaal vol. Het is er gezellig. Harmen of Herman (“Het maakt niet uit, schrijf maar Harmen op”) Oldenmenger uit Twello organiseert sinds vorig jaar februari iedere maand bingo voor Mens en Welzijn Voorst. Hij werd door buurtmaker Rob Vroklage min of meer van straat geplukt. Harmen vertelt: “Ik loop dagelijks met mijn hond hierlangs en zo kwam ik Rob tegen. Die haalde me naar binnen. Ik vond het hier meteen gezellig!” Er is voor ieder wat wils. Harmen ging biljarten en doet mee bij de fietsgroep. Een jaar geleden bedacht hij zijn eigen activiteit: het organiseren van een maandelijkse bingo. 

Succesnummer 
Vanaf het begin is het een succesnummer. Maandelijks doen er zo’n kleine dertig vrouw en man aan mee. Ook vandaag zitten er zo’n vijfentwintig enthousiaste deelnemers. De bingomolen staat gereed, de bingokaartjes zijn uitgedeeld. Ik draai even een proefrondje onder het hoedend oog van bingomeester Harmen. Na wat aanwijzingen is hij tevreden over mijn draaicapaciteiten en kan het feest beginnen. De hoofdprijs vandaag is een boodschappenpakket ter waarde van ruim vijftig euro. En daarnaast zijn er nog veel meer prijzen te winnen. Van fruitschalen, vogelvoer tot advocaat en cadeaubonnen voor de chinees of de bloemist. En als er meerdere mensen tegelijk prijs hebben, wordt er gedobbeld. Voor de verliezer is er een poedelprijs in de vorm van een heerlijke reep chocolade. En dat gebeurt vanmiddag als er maar liefst vier mensen tegelijk een volle bingokaart hebben! 

Beano 
Harmen wordt bijgestaan door assistente Marijke, ook vrijwilliger bij Mens en Welzijn Voorst. Samen zorgen ze ervoor dat deelnemers voor 7,50 euro een vermakelijke middag hebben. Met koffie, thee, fris en een versnapering en kans op mooie prijzen. Intussen loopt de spanning op; de kaartjes zijn bijna vol en met grote aandacht wordt er geluisterd naar de nummers die Harmen omroept. In de ruimte naast de bingozaal is er wat geroezemoes. Dringend wordt er door de bingo-deelnemers gemaand om stilte. Het spelletje is een serieuze zaak. Het woord ‘Bingo’ komt overigens van het spel ‘Lotto’, dat al sinds 1530 in Italië werd gespeeld. Bingo als naam komt als verbastering van ‘Beano’, de naam van het formulier waarop ‘Bingo’ werd gespeeld in Amerika rond 1920. De naam ‘Beano’ komt weer van de bonen, die werden gebruikt om de nummers af te dekken. 

Sponsoren 
Zijn leven lang is Harmen fervent fan van bingo. “Ik heb jaren lang de barbecue georganiseerd op de camping waar ik zomers kwam in Groenlo en daar meegedaan aan de bingo. Iedereen was daar altijd erg enthousiast over.” In zijn werkzame leven was Harmen de laatste jaren actief als werkbegeleider bij sociaal werkbedrijf Delta. “Het was een prachtige baan om mensen te begeleiden in werk.” De energie die hij daarvoor had, stopt hij nu in de bingo. En niet alleen op de derde woensdagmiddag in de maand. Het voorbereiden ervan kost hem veel tijd. Hij vindt het leuk en een uitdaging om bij verschillende bedrijven in de buurt zijn inkopen te doen. Zo kan hij iedere keer een verrassend prijzenpakket aanbieden. Vol trots toont hij het schrift waarin keurig wordt bijgehouden wat de inkomsten en uitgaven zijn. “Wat helpt is dat er ook bedrijven zijn die sponsoren, dat drukt de kosten.” 

Beste mensen, mocht je zin hebben, dan ben je van harte welkom om een spelletje bingo mee te  spelen. Kijk wel uit in de buurt van Klein Twello, want voordat je het weet ben je door Rob de buurtmaker geschaakt en raak je net als Harmen verslingerd aan vrijwilligerswerk!    

Paula Jorritsma-Verkade 
Vrijwilliger van het redactieteam Vrijwilligerscentrale Voorst (VCV)