Met Hanna Verboom in gesprek over mentale gezondheid

Op woensdagavond 6 maart vertelt Hanna Verboom haar verhaal in theater MIMIK in Deventer. Over hoe ze worstelde met haar mentale gezondheid. Ze vertoont de documentaire ‘Samen uit de Schaduw’, waarin ze met haar broertje Juda op zoek gaat naar mogelijkheden om het taboe te doorbreken en om te ontdekken wat helpt. Aansluitend is er een interactief panelgesprek waar we vanuit verschillende perspectieven kijken naar mentale gezondheid. De avond wordt mogelijk gemaakt door gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Voorst en Salland Zorgverzekeraar. Geïnteresseerden kunnen voor slechts 2 euro een entreekaartje inclusief drankje kopen via de website van MIMIK: www.mimik.nl/agenda/samen-uit-de-schaduw.

Mentale klachten? Erover praten helpt!

In Nederland krijgt bijna de helft van alle mensen weleens te maken met mentale klachten. Bij henzelf of hun naasten. Mensen worstelen bijvoorbeeld met somberheid, depressie, (sociale) angst, slecht slapen, stress of eenzaamheid. Maar er heerst nog steeds een taboe op. Daar moeten we wat aan doen. Want mentale klachten zijn heel normaal en samen erover praten en naar elkaar luisteren helpt. Daarom komt Hanna Verboom op woensdagavond 6 maart naar Deventer.

Documentaire Samen uit de Schaduw

Actrice en sociaal ondernemer Hanna Verboom maakte haar psychische kwetsbaarheid in 2021 bespreekbaar in de documentaire ‘Uit de schaduw’. In 2022 ging ze samen met haar broertje Juda verder op onderzoek: waarom worstelen zoveel Nederlanders met hun mentale gezondheid? En waarom is dit nog steeds een taboe? Voor deze vervolgdocumentaire ‘Samen uit de schaduw’ namen zij interviews op met onder andere Floortje Scheepers, Dirk de Wachter, Typhoon en Jim van Os. Ook is ze bij het zelfregiecentrum van Vriendendiensten in Deventer geweest om te ervaren hoe mensen van betekenis voor elkaar kunnen zijn.

Luister naar het verhaal van Hanna en praat mee

Hanna vertelt over haar eigen ervaringen met mentale klachten en daarna wordt de hele documentaire vertoond. Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek. Er is een panel aanwezig bestaand uit een divers gezelschap mensen die allemaal met een andere invalshoek naar ‘mentale gezondheid’ kijken. Iedereen in de zaal kan meedoen aan het gesprek. Want samen kunnen we het taboe doorbreken: erover praten helpt!

Ecosysteem mentale gezondheid (GEM)

Deze avond is onderdeel van een beweging in Nederland: ecosysteem mentale gezondheid (GEM). Ons doel is op een andere manier samen te werken voor een betere mentale gezondheid voor iedereen. In regio Middel-IJssel (gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Voorst) zijn we hier ook al mee bezig. Dit is een samenwerking tussen de vier gemeenten, Salland Zorgverzekeraar, huisartsencoöperatie Deventer en omstreken (HCDO), Vriendendiensten, Mens en Welzijn Voorst en Dimence Groep.