Meike is wekelijks bij Pampus te vinden

“​Ik vind bardiensten draaien het allerleukste!”

Ook in de tijd dat Pampus gesloten was, kon je Meike van den Elsen hier iedere maandagavond vinden. Met een vaste club vrijwilligers doen ze allerlei klussen in en om het gebouw. “Laatst hebben we de koeling bijvoorbeeld helemaal schoongemaakt. Het is altijd gezellig om hier samen te komen op maandag. Zo is er toch nog een beetje gezelligheid in deze tijd.  En ik heb er enorm veel zin in nu alles weer opengaat en ik ook weer op zaterdagavond naar Pampus kan.” In 2021 is Pampus ongeveer 6 keer open geweest en 5 keer was Meike als vrijwilliger van de partij!

Sinds januari 2021 is de 15-jarige Meike vaste vrijwilliger bij Pampus, of ‘lid van de actiegroep’ zoals ze het bij Pampus noemen. “Mijn ouders waren hier vroeger ook al lid van en bij de opbouw van grote feesten zoals de 100 van Pampus ging ik dan altijd mee.” Een beetje met de paplepel ingegoten dus! In de actiegroep van Pampus zitten veel jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, zodat Meike veel aansluiting vindt hier.     

“Voor mijn opleiding moest ik op zoek naar een Maatschappelijke Stage (MaS) en mijn vader vroeg: ‘waarom niet bij Pampus?’. Dat leek me meteen een goed idee dus heb ik contact gezocht. Ik heb een aantal bardiensten gedraaid bij de Teenage Party van Pampus en geholpen met het schoonmaken van het pand. De stage is zo goed bevallen, dat ik ben blijven plakken hier!”    

Naast Pampus is Meike afgelopen jaar ook vrijwilliger geweest bij WSV De Boei, de nieuwe watersportvereniging in de gemeente Voorst. Meike: “Bij het starten van deze nieuwe vereniging ben ik van april tot december leiding geweest. Bij de opkomsten bedenk je dan leuke spellen en activiteiten. En in de zomer zijn we op zomerkamp geweest naar Heeg in Friesland. Superleuk om te doen, maar ik kon het qua tijd allemaal niet meer combineren met het vrijwilligerswerk bij Pampus, school en m’n bijbaantjes. Dus ik moest kiezen…en dat werd Pampus!”    

Wat vind je het leukst aan het vrijwilligerswerk bij Pampus? 
“Bardienst vind ik echt heel leuk om te doen, vooral door de interactie met de bezoekers. Eigenlijk is het ook gewoon een feestje voor jezelf! In oktober mochten we nog de Halloween party houden in Pampus, dat was compleet uitverkocht. Ik vond het echt gaaf om zo’n groot evenement mee te maken. En het leuke van Pampus is dat je echt wordt opgenomen in een groep, ik heb al ontzettend veel vrienden gemaakt. Verder hoop ik dat ik in de toekomst mee mag helpen bij de Mega Carnavals Party, dat lijkt me echt heel gaaf. [lachend] Als het had gemogen van m’n ouders had ik al wel in de Raad van Elf gezeten!”    

Wat wil je nog meegeven aan andere jongeren? 
“Ik vind dat vrijwilligerswerk je op sociaal gebied echt vooruitbrengt. Ik ga nu bijvoorbeeld veel om met mensen die ouder zijn dan 18, die hebben een hele andere manier van denken en daar leer ik van. En ik vind het heel belangrijk dat het niet om geld draait, maar om hoe je met andere mensen omgaat!” Mooie uitspraken van een 15-jarige waar veel mensen nog iets van kunnen leren.     

Voorster Jeugdlintje 
In december ontving Meike, samen met 2 anderen, het eerste Voorster Jeugdlintje als dank voor haar vrijwilligerswerk in de gemeente Voorst! Meike: “Ik had wel gelezen over het lintje, maar had niet gedacht dat ik ervoor in aanmerking kwam. Tot ze ineens voor mijn neus stonden! Wat een verrassing en een hele eer.”  

Wil jij net als Meike een leuke, leerzame en gezellige plek om vrijwilliger te zijn? 
Bekijk dan snel online alle vrijwilligersvacatures in de gemeente Voorst!