Marijke rijdt als chauffeur op de Ontmoetingslijn

Ik kan niet stilzitten, 
dus doe ik liever iets nuttigs!

Ongeveer één keer in de drie weken rijdt Marijke Klomp op vrijdagochtend rond in de witte Ontmoetingslijn van Mens en Welzijn Voorst. Ze haalt dan mensen in de gemeente Voorst thuis op die bij ontmoetingsplek Klein Twello een activiteit gaan doen. We rijden vandaag met Marijke mee op de bus, om een aantal inwoners van Twello thuis op te halen en naar Klein Twello te brengen. Marijke: “Ik zag een oproep voor chauffeurs staan in het Voorster Nieuws en ik dacht, dat lijkt me wel wat. Want het vrijwilligerswerk is maar 1 keer in de maand én altijd gezellig!”

Marijke is een ‘druk baasje’. Naast haar baan als managementassistente bij Parc Spelderholt van 28 uur per week (“meestal 32 uur”), zit Marijke in het horecabestuur bij SV Twello en bedenkt ze wekelijks leuke trainingsoefeningen voor haar teamgenoten bij het damesvoetbal van deze vereniging.

Waarom doe jij vrijwilligerswerk?
“Ik heb eigenlijk altijd vrijwilligerswerk gedaan, vanaf mijn jeugd. Dat is er echt met de paplepel ingegoten, mijn moeder had geen betaalde baan maar deed heel veel vrijwilligerswerk. Ze heeft zelfs een koninklijk lintje gekregen, maar daar doe ik het zeker niet voor. Ik vind het gewoon heel leuk om te doen, het sociale aspect en iets kunnen betekenen voor een ander. Mijn moeder kan ook nooit stilzitten, dat heb ik dus van haar. Ik begon ooit bij Voorwaarts, toen ik daar voetbalde deed ik al kantinewerkzaamheden. Zo ben ik altijd wel iets blijven doen. Als ik naar mijn kinderen kijk wil ik dit graag doorgeven en ik merk dat onze drie kids ook altijd graag helpen en het gezellig vinden.   

Ik merk dat mensen mij van alles vragen. Ik laat me voor veel dingen ‘strikken’, maar ik vind het ook leuk om te doen. Ik heb wel eens stress, bijvoorbeeld als de planning bij de bardienst van SV Twello niet rond is. Maar het loopt altijd wel los, er is altijd wel iets te regelen.” (red. – we moeten haast maken met het interview, want Marijke moet zo nog gehaktballen maken bij SV Twello)

Wat vind je zo leuk aan de Ontmoetingslijn?
“Het contact met de mensen, in de bus vervoer ik vaak wat oudere mensen en die zijn altijd wel in voor een praatje. Ik hou wel van een geintje en het is altijd gezellig. En ik heb specifiek voor de Ontmoetingslijn gekozen omdat het niet per se vaak hoeft. Bij een activiteit moet je vaak iedere week aanwezig zijn en dat wil ik liever niet, want ik ben al vrij druk. Maar ik vind het wél heel belangrijk om iets maatschappelijks te doen.   De Ontmoetingslijn is voor mij een ideale combinatie van gezelligheid en af en toe een vast aantal uur vrijwilligerswerk doen.”   

Waarom zouden anderen ook vrijwilligerswerk moeten doen?
“Ik merk overal dat het hard nodig is dat er meer vrijwilligers komen. Bij onze sportvereniging, maar ook om bijvoorbeeld ouderen leuke activiteiten te kunnen laten doen. Ik weet dat ze bij Mens en Welzijn Voorst bijvoorbeeld nog vrijwilligers zoeken voor activiteiten en ook extra gastheren/gastvrouwen zoeken voor de Ontmoetingslijn. En het zou ook leuk zijn als er wat jonge mensen bij komen!   

Het doet ook wat met je netwerk als je vrijwilliger wordt, je komt veel mensen tegen in een hele andere setting. Zo kreeg ik laatst rijles van een instructeur om in de bus te mogen rijden en de instructeur ken ik nog van vroeger uit Pampus.
Dus ontdek welke vrijwilligersfunctie bij jou past en meld je aan. Er is altijd wat te doen en het is gewoon echt heel erg leuk en gezellig om te doen!”    

Ben jij het eens met Marijke Klomp? Kijk dan eens op www.vrijwilligersvacaturebankvcv.nl en ontdek of er een functie tussen staat waar jij blij van wordt!