Maak kennis met de dienst ‘terminale zorg’

De man van Nel overleed eind 2022. Tijdens zijn ziektebed kreeg ze hulp van drie toegewijde vrijwilligers, die via Mens en Welzijn Voorst werden ingezet. “Het ontroert me enorm dat er zoveel hulp kwam. Zeker deze drie vrijwilligers die ik ‘in de schoot geworpen kreeg’. Daar ben ik heel dankbaar voor!” Na de constatering van een hersentumor werd Bernard, de man van Nel, bijna direct geopereerd. Helaas verliep de operatie niet zoals gehoopt en werd er iets geraakt in zijn hersenen, waardoor hij na de operatie niet meer de oude was én hij veel hulp nodig had.

Vanaf half juli kreeg Nel ondersteuning van Mens en Welzijn Voorst, naast de professionele ondersteuning van onder andere thuiszorg (Verian) die haar man al kreeg. Ze kwam via de oncologieverpleegkundige uit het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn kwam ze bij Annet Reimert van Mens en Welzijn terecht. Annet vertelt: “Ik ben toen voor een intakegesprek bij Nel thuis geweest en gezien de zorgvraag leek het me direct een ‘klus’ voor onze vrijwilligers van de terminale zorg.”

Nel was erg blij met de komst van de drie vrijwilligers, Sjakkelien, Marianne en Klazien, die elkaar afwisselden. Nel: “Ik kon zelf kiezen wanneer een vrijwilliger zou komen en ik koos voor de vrijdagmorgen. Zo kon ik zelf gaan sporten en wist ik dat ik Bernard met een gerust hart thuis kon laten, omdat er iemand voor hem was. Want ik kon hem gewoon niet meer alleen laten. De vrijwilligers gaven mij het vertrouwen dat ik kon gaan, waardoor ik het heel goed los kon laten. Dat zegt zeker iets over deze fijne vrijwilligers.”


Vrijwilliger Sjakkelien vult aan: “Natuurlijk ging er ook wel eens iets fout, maar dat stemden we vervolgens weer met elkaar af. Als vrijwilligers van de dienst terminale zorg kun je juist dat stukje rust bieden, zodat in dit geval Nel even wat tijd voor zichzelf had. Ik doe dit vrijwilligerswerk nu zo’n 5 à 6 jaar met veel voldoening. Met Bernard had ik een klik op creatief gebied, zo las ik hem vaak gedichten voor. Niet te zwaar en met een vleugje humor erin. Dan zag je af en toe een glimlach op zijn gezicht!”

Annet: “Samen met elkaar, familie, thuiszorg en onze vrijwilligers terminale zorg, kijken we welke behoefte er is en hoe we daar iets in kunnen bijdragen. Onze vrijwilligers zijn er niet voor persoonlijke verzorging of medische handelingen, maar ze bieden een stukje rust. Ze zijn er voor iemand, ook in de nacht als dat nodig is (red. – als er gewaakt wordt). In totaal hebben we nu 5 vrijwilligers die dit doen en we merken echt dat het, ondanks de zwaarte van de taak, enorm gewaardeerd wordt. Daarnaast merk ik ook dat de vrijwilligers er veel voldoening uit halen.”

Helaas overleed Bernard half december, maar desondanks kan Nel op een ‘fijne’ manier terugkijken op de afgelopen periode. “Alle drie de vrijwilligers van Mens en Welzijn Voorst waren geweldig! Ik heb veel aan ze gehad en Bernard ook zeker, ze probeerden op hun eigen manier echt aan te sluiten bij zijn behoeftes. En ik had dan even een moment voor mezelf, heel waardevol in zo’n heftige tijd. We hebben de periode dan ook met z’n drieën samen afgesloten op een vrijdag.”

Ook vrijwilliger worden?

Annet laat weten dat nieuwe vrijwilligers zeer welkom zijn. Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten, neem dan, geheel vrijblijvend, contact op met Annet Reimert via a.reimert@mensenwelzijn.nl of 06 – 49 01 99 68.