Maak gratis kennis met 'Slow Running'

Op zaterdag 8 en 15 januari (om 15.00 uur) laat Joop Bosma je gratis kennismaken met een nieuwe vorm van (hard)lopen; ‘Slow Running’. In de gymzaal aan de Wassenaar Obdamstraat te Twello leert hij je “met een glimlach te lopen” zonder dat je buiten adem raakt. Het is een nieuwe vorm van lopen die geschikt is voor een breed publiek, ongeacht leeftijd en getraindheid.
 
Joop is sinds kort woonachtig in Twello. Hij vertelt in het verleden veel training te hebben gegeven bij verschillende hardloopverenigingen in Apeldoorn. “Als enthousiaste hardloper en trainer wilde ik mij na al die jaren meer gaan richten op een andere techniek van hardlopen. Ik vond het tijd om zelf een hardloopclub op te richten. Loopgroep ‘Het Nieuwe Hardlopen’ is toen ontstaan.”
 
Het werd Joop z’n doel om zo lang mogelijk zonder zuurstofschuld te lopen. Met andere woorden, hardlopen zonder verzuring en buiten adem te raken. Hij heeft de techniek zichzelf eigen gemaakt en er een marathon meegelopen. Met zijn enthousiasme en overtuiging is hij vervolgens workshops gaan geven in Apeldoorn en Nationale Park de Hoge Veluwe. Nu hij in Twello woont wil hij zich meer richten op het bewegen voor ouderen. Na een gesprek met de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst is het idee van deze workshops ontstaan.
 
“Het lijkt mij een geweldige uitdaging om in Twello te starten met een ‘Slow Running Club’” vertelt Joop. “Tijdens twee gratis workshops in een gymzaal kunnen mensen kennismaken met deze looptechniek. Daarnaast zal ik aandacht besteden aan blessurepreventie, tempo en natuurlijk de ademhaling.”
 
Wat is Slow Running precies?
“Veel hardlopers willen zo snel mogelijk rennen. Tijd en afstand zijn voor hen het belangrijkste, maar dat geldt niet voor iedereen”, begint Joop zijn uitleg. “Ik spreek mensen die liever met een ander gevoel hardlopen. Zij doen het voor de lol, als ontspanning, om het hoofd leeg maken en fit te blijven. Afstand, tijd of snelheid is voor hen ondergeschikt. Zij hebben er vaak een hekel hebben aan dat alles sneller moet gaan in het leven, zowel op het werk als privé. Mijn credo is dan ook, neem even de tijd voor jezelf, om samen met gelijkgestemde heerlijk te gaan Slow Runnen”
 
“Tijdens Slow Running leer je om veel bewuster met je lichaam om te gaan en naar je lichaam te luisteren waardoor je langer moeiteloos kan Slow Runnen en het aantal blessures sterk wordt verminderd of zelfs geëlimineerd. We gebruiken de zwaartekracht als onze grootste vriend om vooruit te komen, in plaats van te zwoegen op onze beenspieren. De belangrijkste graadmeter is het tempo waarmee je loopt. In Japan noemt men dit “niko niko” oftewel “met een glimlach lopen” waarbij je niet buitenadem loopt.”
 
Volgens Joop maakt het niet uit hoe oud je bent. “Gewoon zo langzaam mogelijk en met een glimlach willen beginnen aan deze sport. Slow Running is meer een gevoel dat je met anderen deelt, dat het niet altijd hoeft te gaan om de snelheid.” Hij raadt aan om sportkleding, zoals een joggingpak en makkelijke (hardloop)schoenen te dragen. De workshops duren één uur en starten om 15.00 uur. Reserveren is een must en kan via hetnieuwehardlopen@gmail.com of bel: 0628269253.
 
 
Praktische informatie

  • Data: 8 en 15 januari 2022
  • Tijd: van 15:00 tot 16:00  uur
  • Locatie: Gymzaal aan de Wassenaar Obdamstraat te Twello
  • Workshop is gratis
  • Reserveren is verplicht

 
Voor vragen kunt u altijd mailen naar hetnieuwehardlopen@gmail.com of telefonisch contact opnemen met Joop: 0628269253