Leven met NAH: contact met lotgenoten

Hildo uit Zutphen is 54 jaar en leeft sinds 4 jaar met NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel. “Er is voor mij heel duidelijk een leven voor en na NAH. Voorheen werkte ik 36 uur onregelmatig, deed het huishouden en was druk met de opvoeding van mijn 3 dochters.” Een meningeoom (hersenvliestumor) zette zijn leven volledig op de kop. “Nu werk ik niet meer, kan ik misschien één keer per week stofzuigen en moet ik overal rekening mee houden. Een heftige omslag in mijn leven, iets waar ik mee heb moeten leren leven. Sinds twee jaar ga ik in Zutphen regelmatig naar het NAH café, waar ik kan praten met lotgenoten.”

Bij het NAH café komen mensen met NAH en hun mantelzorgers bijeen, om te praten en ervaringen uit te wisselen. NAH zie je vaak niet aan de buitenkant, maar zorgt wél voor heel veel obstakels en problemen in het dagelijks leven. Mensen met NAH hebben vaak moeite met prikkelverwerking en veel minder energie. Juist het contact met lotgenoten, die hetzelfde ervaren, biedt troost en steun.

Hildo: “Ik kom nu 2 jaar bij het NAH café. Het is zó fijn, want iedereen begrijpt elkaar. Natuurlijk is niet iedere situatie hetzelfde, maar je kunt je wel in elkaar verplaatsen. NAH is vaak onzichtbaar, bij mij ook. Mensen vragen me vaak ‘waarom kun je niet werken?’. Maar die mensen zien niet dat ik iedere avond alleen boven zit thuis, omdat ik de prikkels van de dag moet verwerken. Bij het NAH café is het anders. Je loopt tegen dezelfde dingen aan, kunt ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Zo draag ik nu vaak oordopjes en een zonnebril bij drukke gelegenheden, om minder prikkels te krijgen. Die tip kreeg ik van iemand anders met NAH!”

Herkenning en erkenning

Hildo: ”Ik kan iedereen aanraden om naar de NAH avond te gaan. Je kunt hier volledig jezelf zijn, mensen begrijpen je. Je hebt niet veel woorden nodig. Het zorgde voor mij voor een stukje herkenning én erkenning! Mijn vrouw is ook een aantal keer mee geweest, wat we allebei heel waardevol vonden. Voor partners heeft het ook veel meerwaarde.”

Hildo gaat nu twee dagdelen naar een activiteitencentrum om te schilderen, iets wat voor hem heel veel zingeving biedt. Verder deelt hij z’n dag in volgens een vaste dag routine en werkt hij hiervoor met een planner. Op deze manier probeert hij voldoende rust in te bouwen, zodat hij een leuk mens, leuke partner en leuke vader blijft. “Je moet niet meer terugkijken naar je leven voor NAH, maar vooruitkijken. Ontdekken wat je nog kunt, hoe je je leven zo in kunt richten dat het leuk is voor jezelf en de mensen om je heen!”

Kom naar de NAH avond in Twello!

Op 22 maart organiseren Mee samen, gemeente Voorst en Mens en Welzijn Voorst een informatieve avond over NAH, voor iedereen uit de gemeente Voorst met NAH en hun mantelzorger(s). De avond wordt gehouden bij Mens en Welzijn Voorst aan het Jachtlustplein 11 in Twello en begint om 18.30 uur met koffie en thee.

Iedereen met NAH en zijn/haar mantelzorgers zijn welkom! Dit jaar wordt de NAH avond vier keer georganiseerd in Twello: 22 maart, 24 mei, 20 september en 15 november, met iedere keer een ander programma/onderwerp. Maar het meest belangrijke: ontmoet anderen met NAH en ga net als Hildo op zoek naar herkenning en erkenning!