Doortrappen: Henk Lubberding leert je veilig fietsen

De succesvolle training ‘Veilig Fietsen’ wordt vanaf 10 & 12 april herhaald. Mens en Welzijn Voorst en Henk Lubberding hebben de training doorontwikkeld naar een driedelige training die vol zit met allerlei tips die de fietsveiligheid en het fietsplezier verhogen. De deelname is gratis, maar vanwege verwachte drukte en beperkt aantal plekken is aanmelden noodzakelijk.

Henk Lubberding uit Voorst is voor velen geen onbekende. Henk was tot zijn 39ste profwielrenner en groeide uit tot een nationale bekendheid. Na zijn profcarrière is Henk onder andere fietsclinics en – trainingen gaan geven, ook voor E-bikes. De BOVAG heeft hem zelfs uitgeroepen tot ‘ploegleider’ van de Elektrische Wielerploeg. Tijdens deze trainingen let Henk op een goede fietshouding en de juiste handelingen. “Zo zorg ik voor meer fietsplezier. Je fietst nou eenmaal meer én langer als je plezier hebt”, legt Henk uit.

Inmiddels is Henk al ruim 15 jaar bezig om mensen bewust te maken van hun gedrag, houding en veiligheid op een e-bike. Hij ziet het als zijn doel om mensen meer gevoel te geven op én met de fiets. “In korte tijd zie ik precies hoe mensen op de fiets zitten en wat ze doen. Er valt altijd wel iets te verbeteren. Bij sommigen staat het stuur niet op de juiste hoogte. Vaak te hoog zodat ze lekker rechtop kunnen zitten. Maar op die manier kun je je armen niet ontspannen en krijg je allerlei klachten in je nek en je rug. En veel mensen zetten hun zadel te laag.”

Plezier en veiligheid voorop

Veiligheid en plezier staan voorop volgens Lubberding: “Ik leer ze de noodstop, ik breng ze bij hoe ze veilig op- en afstappen en hoe ze met het meeste comfort kunnen fietsen. Veel mensen zitten bijvoorbeeld op een verkeerd zadel. Het draait echt niet alleen om de afstand tussen de zitbeenderen of een zadel past of niet. Als ze ontdekken dat fietsen geen pijn hoeft te doen en dankzij de juiste houding erg ontspannen kan zijn, zullen ze meer gaan fietsen. Ze hebben er meer plezier in. Dat is toch het mooiste wat je een fietser kan geven?”

De fietscursus is een initiatief van Mens en Welzijn Voorst in het kader van ‘Doortrappen’. Doortrappen heeft de ambitie dat iedereen zo lang mogelijk veilig blijft fietsen. Deze cursus bestaat uit drie lessen van ongeveer 2 uur. De eerste lessen worden aangeboden op woensdag 10 april en/of vrijdag 12 april in Twello. Exacte locatie wordt gedeeld na aanmelding. Vanwege verwachtte animo zijn er 2 groepen per dag, 4 groepen in totaal dus. De tweede en derde training volgen in de weken die volgen, op hetzelfde tijdstip. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Aanmelden kan via onderstaande link. Neem contact op met Guus Kroes via: 06-40103611 of g.kroes@mensenwelzijn.nl voor meer informatie.

KLIK HIER OM AAN TE MELDEN