“De vele gezichten van eenzaamheid”

Gratis interactieve workshop voor alle vrijwilligers

Eenzaamheid is een groot landelijk probleem. Meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich bijvoorbeeld eenzaam te voelen en dat kan weer ernstige lichamelijke, psychische en financiële gevolgen hebben. Het baart Mens en Welzijn Voorst en de Vrijwilligerscentrale Voorst (VCV) zorgen. Samen met naburige welzijnsorganisaties organiseert men een online workshop in het kader van ‘de week tegen eenzaamheid’. De workshop is gratis voor alle vrijwilligers.
 
“Binnen de gemeente Voorst doen duizenden mensen vrijwilligerswerk”, vertelt Dorothy den Boer van de VCV. “Hierbij ontmoeten ze mensen die zich eenzaam voelen, want ook in onze gemeente komt eenzaamheid voor.” Dorothy legt uit dat eenzaamheid voor ieder mens iets anders kan betekenen. “Het is per definitie een negatieve ervaring, maar het is lastig te omschrijven en nog moeilijker te erkennen. Daarom is deze workshop zo belangrijk!”
 
Dorothy legt uit dat eenzaamheid voorkomt bij zowel jongeren als ouderen. De coronacrisis versterkt dit gevoel, al gaat eenzaamheid veel verder dan ‘weinig mensen zien’. “Er zijn twee soorten eenzaamheid te onderscheiden: sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Bij de eerste gaat het om het aantal relaties en bij emotionele eenzaamheid gaat het om de kwaliteit van de relaties. Dus ook als je veel mensen spreekt kan je eenzaamheid ervaren wanneer de kwaliteit van de relaties niet naar wens is.”
 
Dorothy denkt dat vrijwilligers van grote waarden kunnen zijn: “Vrijwilligers in Voorst, Brummen en Lochem kunnen van betekenis zijn voor een ander. Zij kunnen mensen helpen, maar dan is het wel van belang dat ze weten wat eenzaamheid is, wat de oorzaken en gevolgen zijn en, nog belangrijker, hoe je eenzaamheid kan signaleren. Daarover gaat deze interactieve online workshop.”
 
De workshop “De vele gezichten van eenzaamheid” is er voor alle vrijwilligers in Brummen, Lochem en Voorst en vindt plaats op maandag 27 september 2021 van 19.00 – 20.30 uur. Organisatie is in handen van Welzijn Brummen, Welzijn Lochem en Mens en Welzijn Voorst. Deelname is gratis en opgave is mogelijk via: aanpakeenzaamheid.nl/workshopvelegezichten. Voor eventuele vragen kunt u mailen naar vrijwilligerscentrale@mensenwelzijn.nl of neem telefonisch contact op met Kim Arntzen van de Vrijwilligerscentrale via 06-1900 0351