Dag van de Mantelzorg gemeente Voorst op zaterdag 11 november

Alle mantelzorgers in de gemeente Voorst zijn van harte welkom!

Mens en Welzijn Voorst heeft samen met Rotary Club Voorst vele jaren geleden al de handen in elkaar geslagen en samen de schouders gezet onder de Dag van de Mantelzorg gemeente Voorst. Een dag waarop de mantelzorgers even niet bezig zijn met zorgen voor anderen, maar waarbij voor hen wordt gezorgd én ze aandacht aan zichzelf mogen besteden.

Door Jos Bosch

Vanaf de allereerste dag dat Annet werkzaam is voor Mens en Welzijn Voorst, hebben zij en Rotary Club Voorst al een goed contact. “Het is een hele prettige samenwerking met de Rotary en met een aantal mensen daarvan werken we vanaf april ieder jaar al aan de voorbereidingen voor deze Dag van de Mantelzorg” aldus Annet. Een duurzame samenwerking van vele jaren en de hulp van de Rotaryleden is ook onmisbaar tijdens de Dag van de Mantelzorg.

Elkaar ontmoeten

Zaterdag 11 november staat de koffie en thee om 11:00 uur klaar bij Brede school De Fliert, Jachtlustplein 30 in Twello. Deze school zet jaarlijks de deuren vol enthousiasme open voor dit prachtige initiatief, er is voldoende ruimte én de conciërge van de school is de gehele dag beschikbaar.

Annet: “Mensen ontmoeten elkaar in een gezellige en ongedwongen sfeer waar tijd en aandacht is voor elkaar. De gesprekken gaan niet alleen over de mantelzorgsituatie want er is zoveel meer met elkaar te delen. Aan burgemeester Paula Jorritsma-Verkade is gevraagd om de dag officieel te openen, waarna we met z’n allen gaan genieten van een door de Rotary verzorgde lunch.

Ondernemende activiteiten

Na de lunch is het tijd om lekker actief aan de slag te gaan middels maar liefst 12 verschillende workshops. “Wij nodigen jaarlijks met name startende ondernemers uit de gemeente Voorst uit om aanwezig te zijn. Het is voor hun onderneming mooie publiciteit waar we allemaal enthousiast aan deelnemen. We hebben dit jaar een gevarieerd aanbod van workshops, bloemenworkshops, fotografie, een schoonheidsspecialiste en er is aandacht creatief bezig zijn” legt Annet uit.

Dit jaar is zelfs een biljartclub uitgenodigd om deelnemers met deze sport te laten kennismaken. Maar ook op het gebied van mentale gezondheid is het bijzonder interessant. Annet: “Ooit gehoord over Ismakogie of bijvoorbeeld Qigong? Het eerst gaat over een westerse bewegingsleer die zich richt op bewust beter bewegen. Qigong is een onderdeel van de Chinese leer en gaat over het aanleren en verbeteren van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

Bedrijfsbezoek op locatie

Jaarlijks wordt het ook mogelijk gemaakt om een bedrijf in de gemeente Voorst te bezoeken. Vervoer vindt plaats middels de bus van De Ontmoetingslijn én de leden van de Rotary stellen zich beschikbaar om mantelzorgers te vervoeren. In het verleden werd al eens een bootmakerij, een kweker en de houtzagerij in Wilp bezocht. Dit jaar gaat de tour naar Van Eijk Draaiorgels in Terwolde waar niet alleen de orgels kunnen worden gehoord maar ook wordt uitgelegd hoe deze worden gebouwd.

Na deelname aan de verschillende workshops komt iedereen weer bij elkaar en is er een gezamenlijke afsluiting van de dag. Hoe die afsluiting eruit gaat zien blijft een verrassing!

Mantelzorg kent geen leeftijdsgrens

We worden allemaal ouder en alleen daardoor al neemt ook de behoefte aan zorg toe, terwijl het aantal mantelzorgers terugloopt. Maar mantelzorg is absoluut niet alleen maar de zorg voor en door ouderen, want er zijn ook steeds meer mantelzorgers zoals ouders die zorg dragen voor hun kind met een beperking.

Annet: “Tijdens de Dag van de Mantelzorg staat aandacht voor de mantelzorgers centraal. Even uit je situatie stappen, wat voor jezelf doen waar je blij van kan worden. Contacten met anderen, mensen ontmoeten en misschien ook je verhaal kunnen doen als je dat wilt. Mantelzorgers kunnen het thuis zwaar hebben en we hopen dat deze dag hen ontspanning brengt.”

Deelnemen? Je kunt je nog aanmelden!

Hoewel Mens en Welzijn Voorst de meeste mantelzorgers in de gemeente Voorst kent en deze ook heeft benadert voor deze dag, kan het zijn dat er mantelzorgers zijn die zich niet hebben gemeld of niet bekend zijn.

Ben je mantelzorger en wil je ook graag deelnemen of eerst kennismaken? Neem dan contact op met Annet Reimert via e-mail a.reimert@mensenwelzijn.nl of telefonisch 06-49019968.