Dag van de Mantelzorg gemeente Voorst op zaterdag 11 november


Mantelzorgers, in Nederland zijn er bijna 5 miljoen! Mensen die de zorg dragen voor- of de zorg hebben om een ziek familielid, vriend of bijvoorbeeld buur. Mantelzorg lijkt een vanzelfsprekendheid maar is dat zeer zeker niet en verdient waardering. Daarom is er jaarlijks de Dag van de Mantelzorg. In aanloop naar deze dag plaatsen we wekelijks een persoonlijk verhaal in het Voorster Nieuws en op onze website. Deze week spreken we met Bé van Triest over de zorg voor zijn vrouw én zijn fijne ervaringen tijdens eerdere deelname aan de Dag van de Mantelzorg.

Door Jos Bosch

Het was zijn schoonzus die hem er vaker op had geattendeerd, maar Bé van Triest voelde er niet zoveel voor om deel te nemen aan de Dag van de Mantelzorg. Gelukkig nam hij de uiteindelijke beslissing om toch te gaan en aan het einde van die dag … was hij laaiend enthousiast!

‘Ik heb ontzettend genoten!’

“Samenzijn, een dag met elkaar en je spreekt ontzettend veel mensen die in dezelfde situatie zitten. Dat heb je eigenlijk niet in de gaten! Ik heb ontzettend genoten!” laat een enthousiaste Bé weten wanneer we terugblikken op zijn eerdere deelname aan de Dag van de Mantelzorg. Uiteraard zijn we benieuwd naar wat hem zo enthousiast heeft gemaakt.

Je thuis voelen tijdens de Dag van de Mantelzorg

Bé geeft aan dat hij zich erg thuis voelde tijdens de bewuste dag. Er werd goed voor iedereen gezorgd, waarbij de dag al heel ontspannen begon met een fijne ontvangst, een kop koffie en een praatje met deze en gene. Er waren hele leuke activiteiten waar Bé enthousiast aan meedeed én hij sprak met andere mantelzorgers. Zeker, hij kende best veel mensen en er waren ook mensen die Bé kenden, maar actief deelnemen met ‘lotgenoten’ is wat anders dan een ‘dag en hallo’ in het voorbijgaan.

‘Lotgenoten waar je eigenlijk helemaal niets van weet’

Het is fijn wanneer je mensen kent maar het meest bijzonder is wel, dat je mensen op een geheel andere wijze leert kennen. Bé: “Je treft lotgenoten waar je eigenlijk helemaal niets van weet.” Zo trof Bé er zijn naaste buurman. Zeker, hij had al wel het vermoeden dat zijn buurman thuis zorg verleende, maar er was nog nooit over gesproken.

Bé: “Ik wist het voordien niet, had het wel kunnen denken want het was ook logisch, maar je hebt het er niet over met elkaar.” Nu je van elkaar weet dat je mantelzorger bent, verandert dat iets in het contact met je buren? “Ja, dat doet het wel, je hebt toch meer een band. Je praat makkelijker met elkaar en we spreken ook vaker over hoe het met ons gaat” aldus Bé.

De zichtbaarheid van mantelzorgers

Bé vervolgt het gesprek. “We hebben ook buurtfeesten gehad en ook dan heb je wel contact, maar je spreekt meer over koetjes en kalfjes, mantelzorg is ook heel persoonlijk. Het geeft nu een heel ander gevoel om met elkaar te spreken.” Mantelzorgers dragen geen speldje, vaak groeit het ook van iets kleins naar steeds meer zorg of zoals Bé van Triest het omschrijft, het is als een vanzelfsprekendheid waar je niet bij stilstaat. En uiteraard is Bé van Triest 11 november aanwezig! 

Ben jij ook mantelzorger en wil je hierover meer informatie?  Neem dan contact op met Annet Reimert via e-mail a.reimert@mensenwelzijn.nl of telefonisch 06-49019968.