De gemeente Voorst is een echte wandel- en fietsgemeente. De omgeving kent vele wandelroutes (zoals Klompenpaden) en fietsknooppunten. Uit cijfers blijkt ons fietsgebruik ook hoger te liggen dan het landelijke gemiddelde. Gemiddeld in Nederland is het fietsgebruik 37% bij een afstand tot 7,5 kilometer, maar in onze gemeente ligt dat op 47,2%. Dat is mooi, want fietsen (en bewegen) zorgt voor een boost van ons immuunsysteem!
Het effect van bewegen op oudere leeftijd is nog groter dan gedacht, las ik onlangs in het AD. Een onderzoek uit het wetenschappelijke tijdschrift Aging Cell werd aangehaald. Professor Norman Lazarus (82), één van de onderzoekers vertelt: “Als bewegen een pil was, dan zou iedereen hem nemen. Het heeft zo veel voordelen voor het lichaam, de geest, voor onze spieren en ons immuunsysteem.”
De 125 proefpersonen waren lid van een organisatie die fietstochten van meer dan 100 kilometer organiseert. De onderzoekers vergeleken het aantal T-cellen in hun bloed met dat van inactieve leeftijdsgenoten. T-cellen speuren ziektes op zodat ze bestreden kunnen worden, een belangrijk deel van het immuunsysteem. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam er normaal steeds minder. Bij de fysiek actieve ouderen bleek juist dat ze nog evenveel T-cellen in hun bloed hebben als iemand van 20, met alle positieve gevolgen van dien.
Trappen maar
Bewegen loont dus echt, denken de wetenschappers. “Het immuunsysteem wordt vanaf je 20ste ieder jaar zo’n 2 tot 3 procent slechter”, legt onderzoeker Janet Lord uit. “Hierdoor zijn ouderen vatbaarder voor infecties, aandoeningen als artritis en zelfs ook kanker. De fietsers hebben betere bescherming tegen al deze problemen, doordat ze het immuunsysteem hebben van iemand van 20 in plaats van iemand van 70 of 80.” Zo beargumenteren de wetenschappers ook dat door de hoge mate van T-cellen, vaccins beter zouden moeten werken.
Veel ouderdomskwalen kunnen dus simpelweg voorkomen worden door veel te bewegen. Steve Harridge, professor fysiologie en co-auteur van het onderzoek, vindt dit niet meer dan logisch: “Constant blijven zitten gaat in tegen onze evolutie. Mensen zijn gemaakt om fysiek actief te zijn.” Hij voegt toe dat je niet per se iedere dag 100 kilometer hoeft te fietsen om verbetering te zien. Ook een dagelijks fietstochtje naar de supermarkt kan al helpen. “Alles wat je maar aan het bewegen zet en je conditie verbetert, helpt.”
Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.