Beweegblog #41 – We zijn opnieuw Europees Kampioen!

Helaas ‘kampioen’ in negatieve zin, want waar we in verscheidene sporten etaleren doen wij dat ook in het ‘zitten’. Ja, wij Nederlanders zitten het meest op onze kont en dat is absoluut niet iets om trots op te zijn. In geen enkel Europees land zit zo’n groot deel – 32% van de volwassen bevolking – meer dan 8,5 uur per dag. Dat is zowel tijdens het werk als thuis. Hoeveel uur breng jij zittend door?

Zitten is het nieuwe roken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, want die onheilstijding lijkt maar niet door te dringen. Langdurig zitten is slecht voor je afweersysteem en verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II. Volgens wetenschappers, zoals Erik Scherder, staat 1 uur zitten gelijk aan 5 minuten eerder overlijden. Kijktip op Youtube: ’Stress van thuiszitten’ indien je nog niet overtuigd bent.

Een andere wetenschapper, Frank Backx (hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht) onderstreept het probleem in een column op het internet: “Wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek: lichamelijk én geestelijk. En wie ziek is, wordt eerder beter door vooral te blijven bewegen”. Hij pleit, net als ik, voor meer bewegen, zowel als doel en als middel. Hij geeft als voorbeeld dat beweging en training steeds vaker wordt ingezet als medicijn, voorafgaand en na een ingreep.

Eigenlijk zou de Arbowet aangepast moeten worden om sporten onder werktijd tot een gewoonte maken zonder dat iemand daar een schuldgevoel van krijgt. Ik geloof zelfs dat de werkgever daar ook enorm mee gebaat is, want als je sport tijdens je werk ben je veel productiever dan iemand die achter z’n schermpje blijft zitten. Studies tonen aan dat zitten slecht is voor je stofwisseling en de concentratie, en zo het afweersysteem verzwakt. Fittere en productievere werknemers, dat wil toch iedere werkgever?!?

Dus waar wacht je nog op, onderbreek het zitten. Je hoeft jezelf niet in het zweet te werken, maar sta op en BEWEEG! (het liefst minimaal een half uur 😉)

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Guus helpt je graag op weg! Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl