Beweegblog #31: Welke onbewuste voedselkeuzes herken je?

Weet je nog dat ik vorige maand schreef over onze ‘obesogene omgeving’. We leven immers in een wereld waarin alles (letterlijk) naar ons toe komt. In deze wereld moeten we proberen om de verleidingen te weerstaan (1) of we moeten proberen om onze leefomgeving aan te passen zodat er minder verleidingen op de loer liggen (2). Vele voedselkeuzes maken we echter onbewust. Ga maar eens na…
 

  • Met wie eet jij? Sociale factoren spelen een rol bij hoeveel we eten. Zo blijkt namelijk dat de consumpties toeneemt naarmate we met meer mensen samen aan tafel zitten (Herman, 2015).
  • Is het eten makkelijk te verkrijgen? Het klinkt logisch, maar voedsel dat moeilijk verkrijgbaar is eten we minder snel (Wansink et al., 2006). Zet een snoeppot daarom niet in het zicht, maar bij voorkeur op een lastig te bereiken plek.
  • Sta je stil bij de portiegrootte? De portiegrootte heeft namelijk grote invloed op hoeveel we eten (Hollands G.J. et al., 2015). Helaas zijn de porties in de afgelopen decennia steeds groter geworden. Zo ook de porties van calorierijk voedsel. Door ‘voordeelverpakkingen’ weten we minder goed wat een normale, gezonde portie is.

 
Het is dus zaak om je omgeving aan te passen wanneer je dat nodig acht. Zo kan kleiner servies een positieve invloed hebben op je portiegrootte. Je schept automatisch minder op maar uit onderzoek blijkt ook dat je verhoudingsgewijs minder eet. Wil je toch iets calorierijks eten, eet het dan niet direct uit de verpakking, maar leg het eerste bijvoorbeeld op een bordje of doe wat chips in een bakje. De allerbeste remedie blijft toch nog altijd: haal het niet in huis! Dan hoef je de verleiding ook niet te weerstaan.
 
Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl