Al meer dan 10 jaar lid van EnergieRijkVoorst en nu vrijwilliger

Kees Huijbers is coördinator van de energiecoaches

Kees Huijbers is sinds 2019 actief in de stichting EnergieRijkVoorst (ERV). “Met het idee dat ik een paar jaar later zou gaan stoppen met werken, ben ik toen toegetreden tot het bestuur van ERV als secretaris. Ik wilde alvast iets om handen hebben en ken deze stichting al jarenlang. Zo’n 10 jaar geleden heb ik namelijk met het allereerste ERV project zonnepanelen op het dak van mijn eigen huis laten leggen.” Niets is zo actueel als het energie- en verduurzamingsthema op dit moment en dus heeft Kees voldoende omhanden, nadat hij in april stopte met werken.    

 “Als coördinator van de energiecoaches ben ik nauw betrokken bij de intakegesprekken van nieuwe energiecoaches en bijbehorende opleidingen. Maar ook met het uitdenken van acties en professionaliseren van de stichting. De ERV is een organisatie die volledig draait op vrijwilligers, waardoor werving van nieuwe vrijwilligers een belangrijk agendapunt is voor onze stichting. Nadat er een aantal energiecoaches waren gestopt, waren we naarstig op zoek naar nieuwe én die hebben we gelukkig gevonden. Op dit moment volgen twee mensen de opleiding en er starten binnenkort nóg vier mensen. 

Het leuke van een energiecoach zijn is dat je mensen echt blij maakt, je kunt ze ergens mee helpen. Ook bij mensen die zelf al heel veel weten kun je nog een meerwaarde leveren. De energiecoach kan je helpen waar je moet beginnen met verduurzamen, hoe het werkt met subsidies en hoe je een leverancier selecteert. We merken dat de vraag om advies steeds groter wordt, met het oog op de stijgende energietarieven.”   

Wat heb je afgelopen jaar voor successen behaald?
“Binnen ERV heb ik een nieuw softwarepakket ingevoerd. We merkten dat er te weinig werd vastgelegd en dat je daardoor ook vaak het wiel opnieuw moet uitvinden. ‘Hoomdossier’ is een pakket dat gezamenlijk ontwikkeld is door energiecoöperaties in Nederland en voldeed dus perfect aan onze eisen. Dat heb ik met enkele vrijwilligers afgelopen jaar geïmplementeerd bij ERV. 

Verder heb ik meegewerkt aan een verregaandere samenwerking met andere energiecoöperaties uit de regio. We kunnen van elkaar leren en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Zo hebben de grotere coöperaties in Apeldoorn, Zutphen en Lochem betaalde krachten, dus ook meer mogelijkheden. Toen wij even te weinig energiecoaches hadden, zijn er coaches vanuit energiecoöperatie DeA uit Apeldoorn ingesprongen om te helpen. 

Dat maakt het leven van vrijwillig bestuurslid bij ERV echt leuk. Er is altijd wel wat te doen en te verbeteren. Het opzetten van dit soort samenwerkingen en professionaliseren van ERV maakt het vrijwilligerswerk voor mij echt een leuke uitdaging.”  

Hoe groeien jullie verder als vrijwilligersorganisatie?
“​Deze zomer kwam ik in contact met de VrijwilligersCentraleVoorst van Mens en Welzijn Voorst om te kijken hoe we meer kunnen doen om nieuwe vrijwilligers te werven. Daar zijn dus al wat nieuwe aanmeldingen voor energiecoaches uitgekomen.   Daarnaast hebben we een samenwerking met energiecoöperatie DeA uit Apeldoorn, die nu ons front-office loket beheren. Zo wordt 5 dagen per week de telefoon opgenomen en kunnen we mensen te woord staan. Dit soort samenwerkingen zijn echt goud waard voor een kleine vrijwilligersorganisatie als de onze.”  

Waarom vrijwilliger worden (bij ERV)?
“Nadat ik zelf jaren als internationaal sales manager heb gewerkt ben ik in april met pensioen gegaan. EnergieRijkVoorst heeft vanaf april een groot deel van mijn vrije tijd opgevuld en ik voel echt dat ik hier een meerwaarde kan leveren. 

Vrijwilligerswerk levert me enorm veel voldoening op en ik kan het iedereen aanraden! Ook als je gewoon nog werkzaam bent, zoals ook een medebestuurslid en een aantal energiecoaches, is het een aanrader. Het hoeft niet altijd veel tijd te kosten, maar je kunt wel echt het verschil maken. En het vergroot je netwerk en verbreed je blik! 

Bij ERV zoeken we uiteraard ook nog vrijwilligers. Voor ons bestuur zoeken we een nieuwe voorzitter en lid voor communicatie/PR. Nieuwe energiecoaches zijn altijd welkom, je hoeft hiervoor echt geen ervaring te hebben. Je krijgt van ons een gedegen opleiding en de nodige begeleiding!”  

Dus wil je iets nuttigs doen met je vrije tijd? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk bij EnergieRijkVoorst! 
Kijk op  www.vrijwilligersvacaturebankvcv.nl voor diverse vacatures!