Maarten Tromplaan 2, 7391KH, Twello
0571 - 27 90 90

Gratis tablets tegen eenzaamheid

Mede dankzij € 10.000 subsidie van het Oranje Fonds kunnen wij een uniek project financieren

U leest het goed! Dankzij verschillende subsidies hebben we zo’n 100 tablets kunnen aanschaffen. We hebben het hier over zogeheten ‘Companen’. Handzame tablets, speciaal ontworpen voor senioren die niet of nauwelijks met een laptop, tablet of mobiele telefoon gewerkt hebben. Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een Compaan moet u zeker even blijven lezen!

 

Fysiek contact met je dierbaren is momenteel nog steeds onverstandig vanwege het coronavirus. Veel mensen zijn aan huis gekluisterd met alle gevolgen van dien. Een ‘Compaan’ kan het leven verrijken. Het is een tablet waarmee, op een gemakkelijke manier, gecommuniceerd kan worden met familie en vrienden. Beeldbellen, foto’s en filmpjes versturen, berichtjes schrijven, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Het klinkt misschien moeilijk maar dankzij speciale software is het extreem gemakkelijk en begrijpelijk.

 

Wat is een Compaan?

De Compaan is een tablet van het merk Samsung, type ‘Tab A’. Deze wordt standaard geleverd met een hoesje welke bescherming biedt en de gebruiker de mogelijkheid geeft om de Compaan veilig neer te zetten. Van de buitenkant lijkt het een tablet als geen ander, maar als je hem aanzet wordt het verschil zichtbaar. Grote, duidelijke knoppen vullen het scherm en zorgen voor een simpele navigatie. Uiteraard is alles in het Nederlands. Men kan spelletjes spelen, foto’s ontvangen, nieuws lezen en een agenda bijhouden. Iedere vrijdagmiddag is er zelfs de mogelijkheid om deel te nemen aan een online bingospel met echte prijzen.

 

Internetten kan, maar deze optie kan ook worden uitgezet. De mogelijkheden van de Compaan zijn opzettelijk beperkt. Dat voorkomt verwarring. De gebruiker kan alleen mailen en beeldbellen met vaste contactpersonen. Ook kunnen mantelzorgers via een Compaan ondersteuning bieden. Zo kan men de agenda bewerken of kan er een medicatieherinnering ingesteld worden. En met de ‘check-in’ kun je op afstand in de gaten houden of het goed gaat met de ander.

 

Familie en vrienden (contactpersonen) loggen eenvoudig in op het ‘Compaan Portaal’ met hun eigen computer, tablet of mobiele telefoon. Dit is een versleutelde omgeving waardoor een veilige verbinding gecreëerd wordt. Ook kunnen contactpersonen met de ‘goedemorgenfunctie’ dagelijks vragen om een teken van leven. De eigenaar van de Compaan kan reageren door het scherm even aan te raken. Zo weet de contactpersoon dat hij/zij wakker is.

 

Proefpersoon

Mevrouw Reimert uit Twello heeft de Compaan momenteel op proef en is erg enthousiast. Ze vertelt regelmatig gebruik te maken van het beeldbellen en ook foto’s versturen is haar inmiddels heel gewoon. “Ik vind het erg leuk! Als je het een beetje doorhebt, kun je er heel veel mee. Het is echt heel makkelijk!” laat ze via beeldbellen weten.

 

De proefpersoon is de moeder van Annet Reimert, consulent mantelzorg bij onze organisatie maar in deze tijd ook vooral één van de coördinatoren van dit project. Annet laat weten dat ze heel erg blij is met een Compaan voor haar moeder. “Er is nu meer en intensiever contact. Dat je elkaar daarbij kan zien is grote winst. Het maakt dat we ons als familie veel minder zorgen maken. Het geeft toch een goed gevoel wanneer mijn moeder iedere ochtend laat weten dat ze ‘okay’ is”.

 

Annet legt ook uit dat dit project nooit tot stand had kunnen komen zonder de financiële steun van verschillende partijen. Hiervoor kregen wij subsidie van het ministerie van VWS, de Provincie Gelderland en het Oranje Fonds. Laatstgenoemde fonds bouwt aan een sociale samenleving waarin mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

 

Een aantal tablets zijn inmiddels vergeven maar er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. Wanneer er tablets beschikbaar zijn, er aan vastgestelde criteria wordt voldaan, biedt Mens en Welzijn Voorst de mogelijkheid om tot het einde van dit jaar gratis gebruik te maken van een Compaan. Dit geeft de mogelijkheid om na te gaan of het iets voor u is. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Annet Reimert. Zij kan u ook meer vertellen of u in aanmerking komt voor een Compaan. Annet is bereikbaar op 06-49019968. Eventuele mails kunt u sturen naar info@mensenwelzijn.nl.