Maarten Tromplaan 2, 7391KH, Twello
0571 - 27 90 90

Gratis lezing over omgaan met rouw en verlies

Ieder leven kent momenten van rouw en verlies. Vaak denken we dan aan het afscheid van een dierbare, maar je kunt ook je baan of je gezondheid kwijtraken. Het zijn allemaal gebeurtenissen die diep ingrijpen op je dagelijkse bestaan. De wereld ziet er ineens anders uit en zal ook nooit meer hetzelfde zijn.

Emotionele aardbeving

“Hoewel iedereen op zijn eigen manier rouwt, zijn er ook veel overeenkomsten in de manier waarop mensen een verlies overleven”, vertelt Judith Zietsma, welzijnscoach en ouderenadviseur bij Mens en Welzijn Voorst. “Zo zijn prikkelbaarheid en boosheid heel normaal bij rouw. Verwarrende ervaringen, zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid en niet weten wat je wilt: het zijn normale reacties van evenwichtige mensen. Door verlies kun je in een emotionele aardbeving terecht gekomen.”

 

Deskundige sprekers en praktische informatie

Alle inwoners van de gemeente Voorst die hier meer over willen weten, kunnen gratis de lezing ‘Omgaan met rouw en verlies’ bijwonen. Deze lezing wordt gehouden op dinsdagavond 3 september en wordt georganiseerd door Mens en Welzijn Voorst, mede mogelijk gemaakt door #Zodus. “De lezing is bedoeld voor jong en oud. Er komen deskundige sprekers en we geven praktische informatie. We willen mensen die zelf een moeilijke periode doormaken handvatten en steun bieden. En de luisteraars krijgen tips over hoe je anderen kunt helpen in een verdrietige periode”, vertelt Judith Zietsma.

 

Begeleiden bij rouw en verlies

Rouw- en verliesbegeleider Caroline Muller uit Deventer is de hoofdspreker van deze avond. Caroline begeleidt mensen bij rouw en verlies en geeft daarnaast trainingen, workshops en lezingen. Ze kan inspirerend vertellen door haar persoonlijke verlieservaringen en haar ervaringen met het begeleiden van vele kinderen en volwassenen. “Bij mijn eigen verlieservaringen heb ik gemerkt hoe fijn het is om steun te krijgen. Niet door goed bedoelde adviezen zoals: ‘het krijgt vanzelf een plek’ en ‘tijd slijt’. Wel door iemand die goed kan luisteren, met je mee loopt, inzichten en een warme bedding geeft”, vertelt Caroline.

 

Weer op weg helpen na partnerverlies

De ervaring van Caroline sluit aan bij de ervaring van de tweede spreker: Marian Kamphorst-Jansen. Marian is ervaringsdeskundige. Ze was 53 jaar toen haar man overleed. Zij heeft veel steun gehad aan een vrijwilliger van de bezoekdienst na partnerverlies van de Kap in Apeldoorn. Inmiddels is ze zelf vrijwilliger bij deze bezoekdienst. Marian: “Nu kan ik er voor de ander zijn en mensen weer op weg helpen in het leven.” Marian zal bij de lezing vertellen over haar ervaring met partnerverlies, de steun die de bezoekdienst haar heeft geboden en hoe het is om nu anderen te kunnen begeleiden.

 

Bezoekdienst

De keuze voor deze tweede spreker heeft alles te maken met de bezoekdienst voor weduwen en weduwnaars die dit najaar in de gemeente Voorst start. “Langskomen en luisteren zijn de beste medicijnen”, aldus Judith Zietsma, coördinator van de bezoekdienst van Mens en Welzijn Voorst.

De bezoekdienst zorgt ervoor dat ervaringsdeskundige vrijwilligers op bezoek komen bij mensen, van alle leeftijden, die recent hun partner verloren zijn. De vrijwilligers worden getraind in rouwbegeleiding en deelnemers krijgen een vaste vrijwilliger. “Wie interesse heeft om bezocht te worden, of iemand kent die hier mogelijk behoefte aan heeft, kan deze avond meer informatie over onze bezoekdienst voor weduwen en weduwnaars krijgen.”

 

Lezing

Datum: dinsdag 3 september 2019 om 19.30 uur (inloop 19.15 uur).

Locatie: Klein Twello, Maarten Tromplaan 2, Twello.

Komt u met de auto? U kunt parkeren op het parkeerterrein naast Klein Twello.

Aanmelden (gratis): geef uiterlijk 27 augustus aan Judith Zietsma door met hoeveel personen u komt: j.zietsma@mensenwelzijn.nl of (0571) 277 943.