Maarten Tromplaan 2, 7391KH, Twello
0571 - 27 90 90

Beweegblog #20 – De ‘stille’ pandemie

Vorige maand hadden we het over een krachtige tandem tegen corona; de combinatie van persoonlijke hygiëne en lichaamsbeweging. De huidige corona-pandemie is nog steeds een groot probleem. Een probleem dat onze aandacht verdiend. Jammer genoeg horen we niet veel over een ander, groter gezondheidsrisico; fysieke inactiviteit.

 

In de afgelopen 10 jaar sterven er jaarlijks wereldwijd 5,3 miljoen mensen aan ziekten die gerelateerd zijn aan lichamelijke inactiviteit. Denk hierbij aan diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. Voor uw beeldvorming; op het moment van schrijven zijn er wereldwijd 800.000 corona-doden geteld.

 

Mensen met de eerder genoemde ziektebeelden behoren in deze tijd tot de zogeheten ‘risicogroep’. Te weinig beweging schaadt je afweersysteem, terwijl virussen ons juist bedreigen. Dat wetende is het toch absurd dat we weinig aangemoedigd worden om te bewegen. Sterker nog, we gaan gewoon door met onze inactieve leefstijl. Uit verschillende peilingen blijkt dat Nederlanders sinds de ‘intelligente lockdown’ minder zijn gaan bewegen. We laten ons braaf anderhalve meter afstand voorschrijven, maar een beweegnorm opleggen blijkt veel lastiger. Dat terwijl de noodzaak van bewegen groter lijkt dan ooit tevoren!

 

Beweegtip van de maand: Blijf op één been staan tijdens het tanden poetsen. Goede balansoefening.

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl