Sta op en draag bij!

Ons motto: “je kunt altijd iets doen wat je leuk vindt!”

Arjan de Valk woont inmiddels alweer 15 jaar in Twello. Deze geboren en getogen ‘Worpenaar’ is zeer actief als vrijwilliger. De lijst telt op dit moment vier vrijwilligersfuncties. Zo ​staat hij op de lijst van de lokale partij Gemeentebelangen Voorst, is hij lid van het kernteam van het Voorster Sport- en Beweegakkoord, secretaris van ’t Worpsch Heerengenootschap én sinds kort bestuurslid bij v.v. Activia. “Hiervoor was ik leider van het voetbalteam van mijn zoon. Toen hij in de puberleeftijd kwam ben ik bewust gestopt en in het bestuur terechtgekomen. Als bestuurslid ben ik onder andere verantwoordelijk voor PR, sponsoring en vrijwilligers. [lachend] Eigenlijk alles wat niet met voetbal te maken heeft. Daar zijn andere mensen veel beter in.”  

Wat is de rode draad in jouw vrijwilligerscarrière?
Sport is mijn drijfveer, ik vind het belangrijk dat mensen bewegen. Ik werk bij GGz Centraal (red. – een instelling in de geestelijke gezondheidszorg) en in die rol zie ik hoe belangrijk bewegen is voor je brein. Om de gezondheidszorg betaalbaar te houden is bewegen essentieel. En daar zet ik me graag voor in als vrijwilliger, onder andere bij v.v. Activia, via het Voorster Sport- en Beweegakkoord en in de lokale politiek. Een belangrijk speerpunt van mij is dat bewegen toegankelijk moet zijn voor iedereen. Ik kijk bijvoorbeeld met plezier naar de ontwikkeling van klompenpaden in de regio.    

Hoe ben je in het vrijwilligerswerk gerold?
Ik was 14 jaar toen ik werd gevraagd om leider te worden van een jeugdteam bij v.v. Activia. Vanaf dat moment heb ik altijd wel vrijwilligerswerk gedaan. Zo werk ik bijvoorbeeld maar 32 uur, waardoor ik een werkdag vrij heb om me in te zetten voor andere dingen dan werk. Ik zie dat de gemeente Voorst een hele actieve gemeente is als het gaat om vrijwilligerswerk, maar het kan natuurlijk altijd beter. Zo zijn ontwikkelingen als het Sport- en Beweegakkoord mooi om ideeën tussen sportverenigingen uit te wisselen, óók als het gaat om vrijwilligerswerk.”   

 Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen?
Ik zie vaak mensen mopperen aan de zijlijn. Tegen al die mensen wil ik zeggen: je hebt zelf invloed op de samenleving, draag zelf ook een steentje bij! Er zijn zoveel leuke activiteiten om bijvoorbeeld zorg en sport te verbeteren. Als je daar slechts een uur van jouw vrije tijd per maand aan zou besteden, kun je het leven in onze gemeente al een stukje leuker maken. De gezondheidszorg is een basis, maar wat het leuk maakt zijn de extraatjes en dat is vaak afhankelijk van vrijwilligers. Mijn broer woont bijvoorbeeld op Zozijn en juist dat maandelijkse uitje naar de bowlingbaan, mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers, maakt zijn leven nét een stukje leuker.    

Met vrijwilligerswerk kunnen we zorgen voor een stukje zorgpreventie. Bewegen én sociaal contact zijn goed voor je brein. En als dit vrijwilligerswerk nou ook nog iets is wat je zelf leuk vindt om te doen, dan krijg je er ook nog weer energie van!  

Mijn oproep aan iedereen in de gemeente Voorst is dan ook: zet jouw talent, je hobby of jouw bedrijf in om onze gemeente een stukje mooier te maken! Sta op en draag bij!”  

Wil jij gehoor geven aan de oproep van Arjan de Valk? Kijk dan eens op www.vrijwilligersvacaturebankvcv.nl en ontdek of er een functie tussen staat waar jij blij van wordt! Of meld je vrijblijvend bij een vereniging of stichting, er is altijd wel iets te doen!