Op bezoek bij Scouting de Vundelaar

PASPOORT:
Wie: Koen Harmsen
Leeftijd: 31 jaar
Beroep: Omgevingsmanager Waterschap
Woont: Twello
Met: Vrouw, dochtertje van 2,5 en kat Herman
Sportief: Hardlopen en mountainbiken maar alleen om fit te blijven (als echte Bourgondiër)
Muzieksmaak: heel veelzijdig van Rock tot Klassiek


Wat doe je?
Ik ben begeleider van twee scoutinggroepen; de Wilde Vaart (15- tot 18 jarigen) en de Loodsen (18- tot 23 jarigen), de watersporttak van de scouting. Daarnaast houd ik mij bezig met sponsorwerving voor de vereniging en probeer een stimulerende rol te pakken binnen het scoutinggebeuren. Ik wil vooral laten weten dat scouting een open vereniging is voor alles en iedereen, zonder uitsluiting!!
Ik ben al vanaf mijn vijfde jaar lid van deze scoutingclub en vind het mooi om nu weer iets te kunnen betekenen voor de plek waar ik mij als kind zo prettig heb gevoeld. Deze club, en de mensen zijn een groot deel mijn leven.

Waar ben je trots op?
Trots op de vrijwilligers die altijd hun schouders eronder zetten, nooit te beroerd zijn om een klusje op te pakken. Onze club heeft 170 leden en zoals gezegd is iedereen welkom. Op onze vacaturepagina zie je wat er nog nodig is.

Waar word je blij van?
Ik weet dat scouting vaak een stoffig imago heeft; van oude mensen helpen oversteken en koekjes bakken. En ook al is dat belangrijk, het is natuurlijk níet waar we voor staan. Het is juist zó-véél-méér! Het is bouwen, kamperen, zeilen, hiken, knopen, samenwerken, vriendschap en gezelligheid. Ik zie jongeren groeien van bijvoorbeeld een verlegen knul naar een zelfverzekerde leidinggevende of terreinbeheerder. Het mooie is ook de maatschappelijke rol van de scouting en de zichtbaarheid ervan in de dorpsgemeenschap.

Oeps een blunder
Actief meedoen met de jeugd, en denken dat je nog 18 bent! Een (weekend)kamp met meer dan dertig 15+ers is voor deze 30’er inmiddels een flinke uitputtingsslag. Het is altijd wél super gezellig, maar ik merk dat ik door mijn enthousiasme vaak wel een dagje nodig heb om bij te komen.

Heb je nog wensen?
Ik wil iets gaafs doen met de Vundelaar waar we het nog jaren over hebben. Het plan is om het najaar een roeitocht te maken op het Apeldoorns kanaal van Hattem naar Dieren, een enorme onderneming en organisatie. Ook willen we graag een ballonvaart maken (onder het motto dat is ook varen). En voor de landrotten kan ik melden dat we ook nog nieuwe tenten nodig hebben.
Wel hebben we daarvoor sponsoren nodig en misschien dat zich er eentje meldt na het lezen van dit stukje……

Heb je tips?
Kom vooral bij ons kijken en koffie drinken. De deuren staan open voor nieuwe leden en vrijwilligers. Voor kinderen van alle leeftijden is er altijd wat te doen. Maak vooral plezier bij je club en met de mensen die er rondlopen. Het is hier hartstikke leuk, maar doe het ook voor jezelf!

Ik geef het stokje graag door aan…
Henk Hutten, onze 5 decemberman

Meer weten over scouting De Vundelaar, neem een kijkje op onze site? www.vundelaar.nl

Interview: Katinka van Dorsten
Foto: Peter Bothof