Jaar van Elkaaronderscheiding voor ‘mensen-mensburgemeester’ Jos Penninx

Afgelopen donderdag kreeg burgemeester Penninx het eerste Jos Penninxje uitgereikt: een penning voor een held die zich inzet voor een inclusieve samenleving.
Verrassing
Stomverbaasd is burgemeester Penninx als hij op donderdagochtend een zaal van Klein Twello binnenstapt. Waar hij verwacht te vergaderen staat hij ineens voor een groep mensen. ‘En nu?’ vraagt hij, enigszins ontstemd. ‘U mag rustig gaan zitten,’ zegt Chris Frencken, coördinator maatschappelijke initiatieven van de gemeente Voorst.
Chris en cultuurcoach Kim Arntzen heten de burgemeester welkom namens alle partners van het Jaar van Elkaar. Verschillende partijen, van Inclusive Wave tot de bibliotheek en van Vluchtelingenwerk tot Voorst onder de Loep, organiseren samen een aantal activiteiten waarmee er dit jaar extra aandacht is voor de verbinding tussen mensen en respect voor elkaar. Het motto van het jaar is dan ook ‘met aandacht en respect verder in de gemeente Voorst.’ De burgemeester is ambassadeur van het Jaar van Elkaar.
Respect en aandacht voor elkaar
De burgemeester wordt geroemd om hoe hij naast en tussen de mensen staat: een echt ‘mensen-mens’, die weet te verbinden. Dat is belangrijk in een samenleving waar plek voor iedereen is en iedereen zich thuis moet voelen. Kim Arntzen: ’Inclusieve helden moeten we in het zonnetje zetten. Daarom willen we u als eerste het Jos Penninxje uitreiken, een penning die we jaarlijks zullen uitreiken aan iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor meer verbinding en inclusiviteit in de Voorster gemeenschap.’
Uit de zaal klinkt applaus, de burgemeester ontvangt de penning. Er staat een grote spiegel klaar zodat de burgemeester de penning bij zichzelf kan opspelden. Dat heeft wat voeten in aarde, maar na een aantal minuten prijkt de penning dan toch op zijn revers.
‘Dat was een behoorlijke verrassing,’ aldus de burgemeester. ‘Maar ik ben vereerd dat ik deze onderscheiding in ontvangst mag nemen. Ik ben erg blij dat dit thema op de agenda staat en dat er blijvende aandacht voor is. Alle mensen willen respect van de ander. En dat begint met luisteren en aandacht hebben voor elkaar. Wie de ander probeert te begrijpen, zal dat ook terugkrijgen. Daarmee wordt de Voorster samenleving nog mooier.’’
Prijs van de samenleving
Het Jos Penninxje wordt geadopteerd door de Rotary en Stichting Inclusive Wave. ‘Het is dus nadrukkelijk een onderscheiding vanuit de samenleving,’ stelt Chris Frencken. Elk jaar zal een jury van betrokken inwoners uitmaken wie de penning krijgt uitgereikt tijdens de Week van Respect in november.