Een tevreden buurt, een tevreden stoker…

De wind giert om het huis en de regent slaat tegen de ramen. Maar binnen is het behaaglijk met een lekker knappend vuurtje in de haard. Heerlijk!

Gaat ineens de bel, staat er een boze buurman voor de deur. Hij klaagt over rook en stank. Vreemd. Want de schoorsteen is toch netjes geveegd. De kachel voldoet aan de eisen. Bovendien stook je haardhout dat keurig droog is. Dus wat gaat er dan mis?

Hans Botman, coördinator van Buurtbemiddeling, herkent deze situatie. Hij legt uit wat het zo moeilijk maakt: “Laten we duidelijk zijn: je mag een haard of kachel hebben en je mag daar droog en schoon hout in stoken. Tegelijk mag je geen (rook)overlast veroorzaken. Ingewikkeld. Want zelf zit je in huis bij de kachel. Die brandt mooi. Hoe kan je zien of je overlast veroorzaakt? Dan zal je dus even naar buiten moeten om te kijken, te ruiken en te voelen.”

Om te achterhalen of anderen mogelijk overlast ervaren moet je een aantal dingen in de gaten houden. “Zie je rook uit de schoorsteen komen? Heeft die een zichtbare kleur (wit, grijs, geel, zwart)? Komt de rook naar beneden? Kan je het voelen (prikkelende ogen) en ruiken? Dan is de kans groot dat de rook en de geur ook bij de buren terecht komt”, legt Hans uit.

Hans vertelt dat je als stoker veel kan doen om overlast te voorkomen. Zijn tips zijn:

  • Weersomstandigheden: is het windstil of mistig? Dan kan de rook niet goed weg en komt ook bij de buren. Twijfels over het weer? Kijk op de stookwijzer (zoek in google op ‘stookwijzer’). Zoek jouw locatie op en kijk naar het stookadvies. Is het code oranje of rood? Dan liever niet stoken.
  • Hout: Stook alleen schoon en droog hout.
  • Stookwijze: Stook volgens de Zwitserse methode. Bouw een dichte stapel en steek die van bovenaf aan. De stapel zal dan van boven naar onder opbranden op een mooie hoge temperatuur. Je hoeft geen extra hout bij te werpen.
  • Gele vlammen: Betekenen dat het hout goed en volledig brandt. Zie je oranje of rode vlammen of zelfs rook in de kachel? Dan is de temperatuur te laag en zal er veel meer rook uit de schoorsteen komen.
  • Tijd: beperk het aantal uren dat de kachel brandt en gooi na 22:00 geen nieuw hout meer op.

Tot slot raadt Hans aan om af en toe te checken bij je buren of ze last hebben van je kachel. Zo leer je samen hoe je goed kan stoken. Dat is wel zo prettig voor iedereen!

Heb je een discussie met je buren over houtstook? Lukt het niet om dit samen op te lossen? Buurtbemiddeling van Mens en Welzijn Voorst kan helpen. Bel met 06-19201295 of mail buurtbemiddeling@mensenwelzijn.nl